Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanska Sverigebilder

I presidentvalrörelsen för fyra år sedan fick Barack Obama försvara sig mot anklagelsen att han hade Sverige som förebild. Han tillbakavisade påståendet med kraft.

Lång tid har gått sedan president Franklin Roosevelt 1936 hyllade boken "Sweden, the Middle Way" och sa att "i Sverige har de ett kungahus, en socialistisk regering och ett kapitalistiskt system och alltihop arbetar fint sida vid sida."

I 1956 års amerikanska valrörelse hänvisade den demokratiske presidentkandidaten Adlai Stevenson ständigt till den svenska välfärdsmodellen som en förebild. President Eisenhower gick inte direkt till motangrepp, men han hade läst en artikel i "Det bästa" som hävdade att Sverige hade flest självmord i världen. Och Eisenhower sa på en presskonferens att den svenska tryggheten gör att människor mister meningen i livet och begår självmord.

Uppgifterna i "Det bästa" var felaktiga redan då. Men bilden satt – och sitter än. Om det är något amerikaner vet om Sverige så är det just socialism och självmord.

Fast det är inte så mycket amerikaner vet om Sverige. Vi är tämligen okända och, liksom i de flesta länder, mer okända bland unga än bland äldre. Samtidigt är nog den lilla Sverigebild som finns i USA i grunden positiv, om än gammalmodig. Många svenskättlingar för med sig en bild av ett harmoniskt femtiotalssverige med röda stugor.

Jag brukar berätta om att i Sverige har nästan var tredje barn åtminstone en förälder som är född i ett annat land. Eller att Sverige har en större andel enskilda skolor än USA. Eller att de flesta vårdcentraler som öppnas är privata och vinstdrivande. Det är fakta som möts med förvåning. Det stämmer inte med den befintliga Sverigebilden.

Vilka är då de välkända svenskarna? Knappast kungligheterna. Det just genomförda dopet blev knappt alls uppmärksammat. USA är en stolt republik som har svårt att förstå monarkier.

Björn Borg, däremot, finns fortfarande i mångas medvetande. Och Ingmar Bergman har en särskild plats i detta filmkunniga land. Under mina fem år i New York gick det inte en enda dag utan att man någonstans i staden kunde se en Bergmanfilm. Och Raoul Wallenberg, amerikansk hedersmedborgare, är mer välkänd i USA än i Sverige.

Till dessa ska läggas de svenska deckarförfattarna. Henning Mankell och Stieg Larsson är väl etablerade och har sålt i jätteupplagor. Den Sverigebild de förmedlar är mörk, men sannolikt slår den inte igenom.

2010 hade New York Times två gånger rubriken Even Sweden på sin ledarsida. Det var dels när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, dels efter självmordsbombaren på Drottninggatan. Också i det toleranta Sverige förekom främlingsfientlighet. Också i fredliga Sverige kunde extremismen slå till. Men just rubriken – Till och med i Sverige – visar att Sverigebilden är fast förankrad. Vi uppfattas som stillsamma och toleranta.

Så Obama kanske inte behöver vara så orolig när han beskylls för att vilja att USA blir som Sverige. För det är en anklagelse som säkert kommer igen.