Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Här är truppen du ska skicka Grönborg – då vinner ni JVM

Rikard Grönborg har ett angenämt problem när han på måndag ska ta ut JVM-truppen. Årskullarna 96- och 97 fullständigt kryllar av stortalanger.
Här listar Adam Johansson sin trupp – och skickar ett tips till förbundskapten Grönborg om hur han ska ställa upp sitt lag.

Annons

Wille Nylander é klar, Adrian Kempe é klar. Snacka om glädjebesked för Grönborg och övriga ledarstaben. Två supertalanger som kommer göra Sverige till ett av turneringens hetaste lag. Utan tvekan.

De dominerade stundtals i SHL förra säsongen och har varit fundamentala för sina AHL-lag, Toronto Marlies och Ontario Reign, under hösten. Kul, och skön...t, att vi nu får njuta av dem under jul- och nyårshelgerna.

Annars består Rikard Grönborgs lag av en stomme från SHL kryddat med ett par spelare från de nordamerikanska juniorligorna och AHL.

Men... hur ska då förbundskaptenen formera sitt lag under JVM? Han har ett, minst sagt, angenämt problem. Det finns otroligt många spetslirare, och ett flertal fantastiska rollspelare.

I alla fall, nu ska jag sluta diskutera truppen i stort och fokusera på målvaktsval, backduos och kedjekombinationer. Här kommer dem.

MÅLVAKT:

Linus Söderström (back up: Felix Sandström)

Kommentar: Söderström var en av Sveriges bästa spelare redan förra året i Toronto, och har varit förstemålvakt under Juniorkronornas läger denna höst. Känns given.

Sandström får ta andraposten medan Källgren får sitta på läktaren.

BACKPAR:

Andreas Englund-Gustav Forsling

Sebastian Aho-William Lagesson

Jacob Larsson-Rasmus Andersson

Oliver Kylington

Kommentar: Första backparet är kanske JVM:s bästa. Två rutinerade spelare som redan har ett par säsonger i SHL i bagaget. Forsling har fina egenskaper i offensiv zon och är inte alls för pjåkig bakåt. Skulle inte bli förvånad om Andreas Englund blir kapten för detta lag. Mogen, lugn och ruskigt stabil i egen zon.

Sebastian Aho och William Lagesson är verkligen varandras motsatser. Aho har mycket att förbättra i defensiven, men är briljant framåt. Lagesson däremot är ett monster på rätt sida röd, så att säga. En försvarsgeneral som är tungt att möta.

Rasmus Andersson kan mycket väl bli en ny favorit för många, om han tas ut. Rightare som har sina styrkor i det offensiva spelet. Har snittat nästan en poäng per match i Barrie Colts och kan mycket väl bli en av Sveriges PP-backar. Jacob Larsson har gått från klarhet till klarhet i Frölunda och är väldigt mogen för sin ålder. Värderar situationer på ett sätt som en 31-årig NHL-back gör och uppträder med pondus.

Oliver Kylington kniper den sista backplatsen. Har en bländande skridskoåkning, men känns tyvärr ofta väldigt loj. Behöver förbättra en del i defensiven för att slå sig in bland de sex bästa.

KEDJOR:

Adrian Kempe-Axel Holmström-Oskar Lindblom

Joel Eriksson Ek-William Nylander-Dmytro Timashov

Anton Karlsson-Christoffer Ehn-Carl Grundström

Lukas Vejdemo-Rasmus Asplund-Jens Lööke

Kommentar: Förstafemman är inget att snacka om. Det skulle ha varit en av de hetaste i SHL om de spelade tillsammans. Kempe, Holmström och Lindblom var alla med förra året och har spelat med varandra under flera läger. Känns givet att det blir dem.

Timashov?!, kanske ni tänker. Ja, han blir min lilla skräll och placeras tillsammans med supertalangerna Nylander och Eriksson Ek. Både Nylander och Ek kan användas som centrar eller forwards, men jag väljer att placera Nylander i mitten med tanke på att Grönborg spelat honom där. Om, om, om denna kedja sätts ihop tror jag att den kan bli JVM:s roligaste att följa.

Tredjekedjan kommer göra livet till ett helvete för alla motståndare. Grundström och Karlsson har eld under grillorna och lever på en enorm fart och frenesi. Ehn får ta det defensiva ansvaret och täcka upp bakom de två virvelvindarna. Han var med ifjol redan och är kanske den spelare i laget som "tänker mest", om ni förstår mig. Skulle kalla honom is-filosofen.

Vejdemo, Lööke och Asplund är tre klasslirare som har flera verktyg i sina snickarlådor. Mogna och är vassa i båda ändarna. Dessutom var Lööke och Asplund med redan förra året och har spelat med varandra under höstens läger. Vejdemo är den jag är mest osäker på i min trupp, men kniper sistaplatsen före Robin Kovacs, Alexander Nylander och Christoper Mastomäki.

LÄS MER: Juniorkronornas glädjebesked – tidigare Modotalangerna släpps till JVM