Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders L Johansson: "Jag har inte fått någon uppmaning att sluta"

Landstingsdirektör Anders L Johansson avgår.
Han lämnar sin post direkt efter landstingsfullmäktigemötet som hålls 18-19 november.
Med sig får han en årslön, nästan 1,7 miljoner, med arbetsbefrielse.

Avgången kommer mitt i den stora landstingsturbulensen där landstingsrådet Elisabets Strömqvists huvud var det senaste som rullade förra helgen.

Att även Anders L Johansson slutar efter fem år i Västernorrland bekräftades vid tvåtiden på torsdagseftermiddagen i ett pressmeddelande från landstinget.

– Det här har vuxit fram. Jag tog upp det med politikerna redan i september. Fem år är en väldigt lång tid, svarar han på frågan varför han slutar just nu.

Huruvida han går självmant eller tvingas bort får inget klockrent svar.

– Jag har inte fått någon direkt uppmaning att sluta. Däremot är jag och Erik Lövgren (som gått in som landstingsstyrelsens ordförande, red:s anm) överens, säger Anders L Johansson.

Läs vad Erik Lövgren säger: "Man kan inte peka ut syndabockar"

Han hävdar att kritiken och kravet att han ska avgå, bland annat från landstingspolitikern Ingeborg Wiksten (FP) och Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S), inte har inverkat alls.

– Har man ett sånt här jobb måste man tåla att en och annan vill ha en annan landstingsdirektör.

Landstingets officiella kommentar är att man är nöjd med vad Johansson har åstadkommit.

– Anders L Johansson har gjort ett bra jobb för Landstinget Västernorrland. Jag är nöjd med hans insatser. Vi är nu överens om den här lösningen, säger Erik Lövgren i pressmeddelandet.

Johansson själv säger:

– Det finns mer att göra. Är det färdigt? Nej. Men viktiga grundförutsättningar för ledning och styrning är lagda.

Enligt uppgörelsen med landstinget gör han sin sista arbetsdag den 20 november. Det är en fredag direkt efter ett två dagar långt möte med landstingsfullmäktige.

De ekonomiska villkoren är att han får behålla sin månadslön på 140 000 kronor i tolv månader och slipper arbeta under den tiden.

– Jag får mitt år. Jag har ett år i mitt avtal. Men jag kan ju bistå med någon arbetsinsats om det behövs, säger Anders L Johansson.

Men du slutar ju på egen begäran. Varför har du då ett års lön med arbetsbefrielse?

– Det står i mitt chefsavtal. Vi har kommit överens och då har jag mitt år.

En årslön till Johansson uppgår till 1 680 000 kronor. På de snart sex år han jobbat i Västernorrland har han tjänat nära 10 miljoner.

Vad han ska göra i fortsättningen har han inte tid att prata om i dag. Och frågan hur det känns kommenterar han:

– Det känns jättebra. När jag pratar med chefer här omkring mig blir jag lite känslomässig. Men det känns rätt att kliva åt sidan.

En av stormarna under hans tid var när vi kunde avslöja att veckopendlaren Anders L Johansson åkte taxi för mer än 90 00 kronor på ett år på landstingets bekostnad. Det slutade han med efter det.

Efter Anders L Johansson går Inger Bergström in som tillförordnad landstingsdirektör. Hon är till vardags kanslichef i landstingshuset och har tidigare varit sjukhusdirektör i Sollefteå.

Andra tunga landstingstoppar har fallit en efter en på kort tid.

Läs också Marcus bohlins ledare: Vad har Anders L Johansson egentligen uppnått?

Specialistvårdens förvaltningsdirektör Margareta Berglund Rödén aviserade redan i våras att hon skulle lämna sin post. Primärvårdschefen Markus Kallioinen lämnade sitt chefsjobb och i takt med omorganisationen sopades även de två vårdområdescheferna Karin Rapp och Anders Nelvig undan.

I helgen tvingades så landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S) bort av sina egna partikamrater. Distriktsstyrelsen hänvisade till stora brister i kommunikation och dialog kring besparingarna i landstinget.