
Bild: Gunnar Stattin
Landstingsdirektör Anders L Johansson förlängs på sitt uppdrag till december 2017.
För att få ekonomin att gå ihop ser han ingen annan utväg än att höja skatten.
Det avslöjar han i en stor intervju med allehanda.se.
När vi träffas i chefsrummet fyra trappor upp i landstingshuset i Härnösand har bläcket knappt hunnit torka på Anders L Johanssons fortsatta kontrakt.
59-åringen som tillträdde i november 2010 blir kvar i tre år till i Västernorrland, inte längre.
– Jag har fått ett erbjudande av den tillträdande majoriteten. Jag fick jul och nyår att tänka på. December 2019 har jag sagt nej till.
– Men jag tar på mig att fortsätta till december 2017. Det stora åtagande med hela vårt renoveringsarbete är inte i hamn än.
– Det vill jag stanna och fullfölja. Sedan vill jag avrunda, förklarar Anders L Johansson.
Villkoren är oförändrad lön på 140 000 kronor i månaden. Landstinget slipper dock betala för veckopendlingen Råsunda-Härnösand i flyg och taxi.
Häromåret kunde vi avslöja att Anders L Johansson åkte taxi för mer än 90 000 kronor på ett år.
– Alla resor är utfasade. Jag tar det själv nu. Jag skäms inte för lönen. Men den är fullt tillräcklig, kommenterar han.
Landstingets ekonomi är fortsatt knackig. Preliminärt slutar 2014 med 223 miljoner i underskott för landstinget som helhet.
Utfallet är sämre än man trodde i höstas. Skälet är en dystrare skatteprognos och dyrare tjänstepensioner.
Sjukhusvården går 290 miljoner back. Primärvården landar på minus 17 miljoner. Mer än 300 miljoner fattas alltså i kärnverksamheten sjukvård.
Anders L Johansson pekar på att i slutet av 2014 vände ändå kostnadsutvecklingen nedåt. Det spelade in i beslutet att fortsätta jobbet.
– Absolut. För mig har det varit en avgörande viktig fråga. Vi rör oss nu i rätt riktning. Det ser relativt lovande ut, säger han.
Stora nedskärningar i vården vore förödande enligt Anders L Johansson. Det är ingen möjlig lösning.
I stället ser han tre strategier för att lösa krisen. Fortsätta förbättra ledning och styrning, samordna länskliniker mellan de tre sjukhusen och ett politiskt ställningstagande till strukturförändring och skattehöjning.
Tio öre plus i landstingsskatt skulle ge runt 40 miljoner. Femtio öre plus ger 200 miljoner.
Ytterst är högre skatt vad Anders L Johansson förordar i praktiken.
– Det är inte min sak att avgöra. Alla tre strategierna behövs för att nå resultat. Men min bedömning är att det fordrar en skattehöjning.
Hur mycket högre i så fall går han inte in på.
Ekonomin har inte ljusnat sedan 2010. Landstinget rankas sämst av alla landsting i landet i SKL:s öppna jämförelser i höstas.
Anders L Johansson vill för den skull inte säga att han har misslyckats.
– Ekonomin bekymrar mig. Jag har ett ansvar i det. Därför arbetar vi intensifierat med det, svarar han.
– Skogslän och Norrlandslän blir väldigt utsatta. Det sätter bilden av vården. Vi har särskilt stora utmaningar på rekryteringssidan.
– I dag har vi till och med svårt att få stag i stafetter. Det ger köer, stress och överbeläggningar.
Ålder: 59, fyller 60 i september
Familj: Gift, tre vuxna barn, rötterna i Värmland, hustrun är från Jämtland
Bor: Nyligen flyttat från Sollentuna till lägenhet i Råsunda norr om Stockholm. Övernattningslägenhet i Härnösand. Fritidshus i Kristinehamn.
Bakgrund: Utredare på LO, chefat på sju olika myndigheter i sjutton år, bland annat som generaldirektör på Arbetslivsinstitutet, på Arbetsmarknadsstyrelsen och på Statskontoret, utredare på finansdepartementet med generaldirektörs titel samt adjungerad professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet
Karriär i Västernorrland: Tillträdde som landstingsdirektör i november 2010. Höjde generaldirektörslönen på 105 000 kronor i månaden till 140 000 kronor i månaden som landstingsdirektör, lika mycket som statsminster Fredrik Reinfeldt hade.
Första striden: Göra upp med Sigbjörn Olofsson, stridbar sjukhusdirektör i Örnsköldsvik och Sundsvall. Olofsson löstes ut i februari 2011 med ett utredningsuppdrag och två årslöner, drygt tre miljoner, utan arbetsplikt.
Framtidsplaner: Skriva färdigt en stor biografi om legendariske finansministern Gunnar Sträng, återuppta sin akademiska karriär.