Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra raka för Bazire i Elitloppet

/

Jean-Michel Bazire drömde om att få höra Marseljäsen ännu en gång på Solvalla. Drömmen blev sann efter att han vunnit Elitloppet med Exploit Caf. – Marseljäsen blir man aldrig trött på, säger den franske stjärnkusken och garvar.

Annons
Franske tränaren Fabrice Souloy kunde dessutom se stallets andra häst – Oiseau de Feux – hålla starkt som tvåa från ledningen. I sulkyn satt svenske toppkusken Björn Goop. Totalt blev det 4,2 miljoner kronor till stallet
Men det var nära att det gått åt skogen för Exploit Caf i första kurvan i finalen som vanns på nya löpningsrekordet 1.09,8.
– Ja, jag fick punktering och var rädd för att innerslangen skulle trassla in sig i navet på sulkyhjulet. Det är tur att man inte väger så mycket, skrattar Bazire, som bara väger 60 kilo.
Känns som en seger
Fabrice Souloy dominerar European Grand Circuit fullständigt och har tidigare i år tagit hem Prix de France (Exploit Caf), Finlandia Ajo (Oiseau de Feux) och Gran Premio Lotteria (Gambling Bi).
– Det har varit en otrolig dag för mig. Man hoppades ju förstås att det skulle gå bra men att vara etta och tvåa i Elitloppet är helt enormt, säger Souloy.
Björn Goop, som vann försöket med Oiseau de Feux, var väldigt nöjd efteråt.
– Det känns som en seger. Han kämpade oerhört sista biten, säger Goop.
Oiseau de Feux fick sig en tryckare av Going Kronos och Lutfi Kolgjini på sista långsidan. Kolgjini hade då lämnat andrapar utvändigt för att i stället trycka upp tempot. Det var ingen lyckad taktik och Going Kronos dalade till femteplatsen. Hästen var tvåa i försöket bakom Exploit Caf och gjorde en klart godkänd insats.
Bäste svensk blev Red Chili Pirat med en fjärdeplats på 1.10,1 – och med krafter kvar.
– Det känns lite surt att vi inte fick någon lucka. Det lär inte hända många gånger att man har så mycket kvar i en häst i en Elitloppsfinal som jag hade, säger Örjan Kihlström.
Besviken Larsson
Jean-Michel Bazire var inte nöjd med innerspåret i försöket. Han var rädd för att fastna invändigt och hans onda aningar var när att besannas. Runt hela första kurvan var det krig om positioner och svenske Giant Superman (Fredrik Larsson) galopperade efter 400 meter.
– Jag blev påkörd av Bazire och är oerhört besviken över att det händer i ett sånt här stort lopp, kommenterar Larsson surt.
Solvallas måldomarnämnd friade dock fransmannen.
– Det är ju horribelt. Tänk om han suttit i fjärdepar invändigt och jag fått andrapar utvändigt. Hur går det då för Exploit Caf, funderar Larsson.
Avstängning
Bazire fick dock 30 000 kronor i böter och tre dagars avstängning för felaktig drivning i finalen.
– Han är en av de bästa jag kört. Oiseau är också bra men Exploit är lite tuffare och hårdare, säger Bazire, som i fjol vann Elitloppet med L'Amiral Mauzun.
– Det är alltid en fantastik stämning på Solvalla. Kunnig publik som verkligen uppskattar en stark prestation och det gjorde Exploit Caf i dag.
I sista kurvan hade ekipaget flera längder att hämta in på ledande stallkamraten men mitt på upploppet var segern klar.
Även i försöket avgjorde Exploit Caf mot Going Kronos efter en mycket vass spurt.
Annons