Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andra världskriget vanligast i historisk fiktion

Annons

1900-talet är den oftast valda perioden bland författare som skriver historiska romaner. Åtminstone bland de 650 böcker som skickades in som bidrag till Walter Scott-priset för historisk fiktion. Priset har tidigare tilldelats både Hilary Mantel och Robert Harris – och i år Sebastian Barry.

I en analys av bidragen visar det sig att 38 procent av dem handlade om 1900-talet och 19 procent om den viktorianska eran, mellan 1837 och 1901, skriver The Guardian.

14 procent av böckerna handlade om andra världskriget medan 9 procent handlade om det första världskriget och 9 procent om georgiansk tid (1714–1830). Ett fåtal romaner handlade om medeltiden, eller ännu äldre historiska perioder.

Om man såg till finalisterna var dock romaner om första världskriget vanligast.

Andelen kvinnliga författare som skriver historiska romaner har ökat, enligt denna undersökning. 53 procent av bidragen var skrivna av kvinnor och 47 procent av män.