Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andraplats revansch för Lina

OS-guldmedaljören Lina Andersson, som fick hela förra säsongen förstörd av kikhosta, knep på lördagen andraplatsen i världscuppremiären i sprint i finska Kuusamo.
– Det känns som en revansch för mig, säger 27-åringen.

Vid målgången dömdes Lina Andersson först som trea efter en spurtstrid med polskan Justyna Kowalczyk. Men efter målfotogranskning ändrades beslutet.

– Jättekul med en andraplats. Jag var inte helt säker, först trodde jag hon var före men tv-bilderna visade ju tydligt att jag var först, sade Andersson direkt efter loppet.

Petra Majdic, Slovenien, vann överlägset sprinten som gick i klassisk stil. Det var tredje året i rad hon segrade i Kuusamos tuffa banor.

Lina Andersson vann OS-guld i lagsprint 2006. Senaste gången hon vann ett lopp var i februari 2007 – världscupstafetten i Davos.

– Förra säsongen kunde jag inte tävla så mycket, säger Lina Andersson.

– Det här känns som en comeback för mig. Nu har jag fått ett kvitto på att jag ligger bra till jämfört med de andra åkarna. Det känns lugnande, säger hon.

VM i Tjeckien i februari är det stora målet för Piteååkaren, som 2005 i Obersdorf vann VM-silver i sprint.

– Mästerskapen betyder lite extra, säger Andersson.

Ida Ingemarsdotter slutade trea i B-finalen och blev därmed nia i damloppet.

I herrloppet lyckades Emil Jönsson bäst av svenskarna, och slutade sexa efter att ha blivit sist i finalen.

23-åringen, som blev tvåa i sprintvärldscupen förra säsongen, var gruvligt besviken över placeringen.

– Jag var med i början av finalen, men sedan drog de andra ifrån. Jag hade för dåligt glid. Men jag får skylla mig själv. Efter semifinalen ville jag ha lite bättre fäste, och vi vallade på mer. Det var ett misstag som jag helt tar på mig ansvaret för, säger Emil Jönsson.

– Nu ska jag sätta mig i bastun och piska mig med björkris, säger han.

Tre representanter för skidvärldens röda armé, det norska skidlandslaget, knep samtliga pallplatser. Ole Vigen Hattestad var starkast före Tor Arne Hetland och John Kristian Dahl.

– Det är det som svider mest. Det är ju den där armén man vill plocka ner. Nu blir man ännu mer hungrig inför nästa tävling i Davos, säger Emil Jönsson.

20-årige Jesper Modin överraskade stort i sin kvartsfinal och tog sig till semifinal som tvåa. Efter att ha åkt B-finalen slutade han på en åttonde plats.

– Det var jätteskoj. Det hade jag inte förväntat mig när jag åkte hit, säger han.