Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas efter förolämpningen: "Jag vill be Elin om ursäkt"

Sollefteåbon Andreas Helander känner sig orättvist utpekad som en näthatare. Mitt i en debattstorm på nätet som handlade om moderata fullmäktigeledamoten Elin Nilssons ställningstagande för en stängning av akutsjukhuset i Sollefteå, postade han en kommentar om att Elin var ful.
– Jag var frustrerad och det gick för fort. Jag menade inte det jag skrev, säger han nu.

Efter ST:s publicering där Andreas Helander och två personer till söktes upp efter att det från deras Facebookprofiler hade postats kränkande och hotfulla kommentarer mot fullmäktigeledamoten Elin Nilsson, vill han ge sin förklaring. Vid mötet med ST kände sig Andreas överrumplad och han var mycket korthuggen.

Kommentaren han skickade låg på en öppen Facebooksida med mer än 10 000 följare. Namnet på sidan är Sollefteå framtidens akutsjukhus.

– Det här känns jättejobbigt. Jag ångrade mig direkt efter att jag hade postat kommentaren. Den låg där nog bara i fem minuter innan jag tog bort den, men då var det ju för sent, säger han.

När Andreas Helander postade kommentaren pågick en het debatt på nätet angående det hotade sjukhuset. På sidan diskuterades en debattartikel som Elin Nilsson hade skrivit och i vilken hon förordade en nedläggning.

– Jag ville få ut min frustration men det är aldrig okej att skriva som jag gjorde. Det var en korkad kommentar, säger han.

Läs också: Sollefteå framtidens akutsjukhus tar avstånd från näthatet

Elin Nilsson har fått hundratals kränkande och hotfulla kommentarer det senaste året. Andreas Helander tycker inte det är okej.

– De måste nog förstå att det kan bli en del hårda ord, men inte i den här tonen, säger han.

Han tror att det generellt finns en större risk för att människor brusar upp och blir otrevliga mot meningsmotståndare i kommentarsfälten på nätet, än i verkliga livet.

– Så är det nog men jag har aldrig gjort så här tidigare. Men nu var det en så viktig fråga och alla vi som bor i Sollefteå brinner för att få ha kvar sjukhuset. Det är bara prat om nedläggning hela tiden och skulle sjukhuset läggas ner kommer nog många barnfamiljer flytta.

Läs också: Så hyllas ST:s publicering om näthat i sociala medier

Nu hoppas Andreas att Elin Nilsson kan förlåta honom.

– Jag ber jättemycket om ursäkt om hon har tagit illa vid sig. Det var inte meningen. Jag hoppas hon godtar den ursäkten, säger han.

Läs även om mötet med näthatarna.