Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånge får mångmiljonbelopp av regeringen – kompensation för asylmottagande

Regeringen har meddelat att Ånge kommun ska få ta emot ett mångmiljonbelopp inför år 2016.
Nu hoppas kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) att pengarna ska ge Ånge en nytändning.

Ånge kommun kan komma att få 26,7 miljoner kronor i regeringsstöd med anledning av Ånges flyktingmottagande.

– Som jag förstår det får vi de här pengarna som kompensation för det stora mottagande av asylsökande vi har i kommunen, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Om allt går som det ska kommer pengarna att få en stor betydelse för Ånges framtid.

– Vi är en så pass liten kommun att en sådan här summa innebär otroliga möjligheter. Och om vi bara förvaltar de här pengarna väl så kommer de att räcka i flera år, menar han.

Än så länge har regeringen inte kommit med några direktiv kring hur pengarna ska användas, men Sten-Ove Danielsson hoppas på att man ska få någorlunda fria händer.

– Min bild är att pengarna i första hand ska gå till det akuta flyktingläget, men att de även ska kunna användas för att höja utbildningsnivån bland Ånges kommuninvånare.

Enligt Danielsson kan det bland annat innebära bättre kurser i Svenska för invandrare, SFI, och fler yrkesutbildningar.

– Ånge kommun har aldrig sett vissa medel som avsedda för personer födda i vårt land och andra för dem som inte är det. Samma sak bör gälla även med de här pengarna. Kan vi få i gång fler yrkesutbildningar så ska alla ha möjlighet att söka dem, säger han.

Sten-Ove Danielsson tror att fler och bättre utbildningar kommer att leda till fler anställningar, vilket kan få ett stopp på befolkningsminskningen.

– Jag ser det här regeringsstödet som en chans att utveckla Ånge kommun. Det kan bli en del i ledet att förbättra kommunikationerna mellan våra centralorter under sommarlovet, och att underlätta och öka integrationen inom olika verksamheter och föreningar, menar han.