Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånge kommuns säkerhetsansvariges uppmaning efter utsläppet: "Åk inte hem!"

 
Utsläppet i Alby
Visa alla artiklar

Under torsdagen pågår en stor räddningsinsats sedan minst 2000 liter saltsyra har runnit ut i naturen på Bangården vid Akzo Nobel i Alby, Ånge kommun. På eftermiddagen spärrades hela Alby av och invånarna uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventiler. Nu slussas skolbarnen till en skola i Ånge och allmänheten uppmanas att inte vistas ute i området.
– Jag har aldrig varit med om det här scenariot, säger kommunens säkerhetsansvarige Ove Skägg.

Läs mer: Utsläpp av farligt ämne på Akzo Nobel – vagn som läcker syra

På torsdagsförmiddagen larmades räddningstjänsten om utsläppet och så väl Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och miljökontoret vid Ånge kommun kontaktades.

Efter lunch valde räddningstjänsten att spärra av hela Alby och evakuera de boende inom riskområdet, vilket bland annat innefattar Alby skola.

– Vi vill inte få in mer folk här i Alby nu. Det finns ingen omedelbar fara om man inte är inom 500 meter från tankvagnen. Vår uppmaning är: håll er inomhus! Håll fönster, dörrar och ventiler stängda, säger Ove Skägg, säkerhetsansvarig på Ånge kommun.

Även skolan, förskolebarnen och skolbarnen påverkas av utsläppet.

– Vi väljer att flytta skolbarnen, då skolan tangerar det här säkerhetsområdet om 500 meter. Vi kommer att flytta barnen till en skola i Ånge som en försiktighetsåtgärd för att föräldrarna inte ska känna oro för sina barn om det händer något. Det är på rekommendation från räddningstjänsten som vi gör det, om det blir ett större läckage eller vinden vänder till exempel, säger Ove Skägg.

Räddningstjänsten jobbar för fullt med att stoppa läckan och man har bland annat hjälp av MSBs kemenhet med avancerad utrustning från Kramfors.

Prognosen är att utsläppet ska vara åtgärdat först under kvällen.

Har ni någon form av uppsamlingslokal dit man kan åka om bor i Alby?

– Man får inte åka hem som det ser ut nu! Vi kommer att skjutsa barnen till Björkbackaskolan, så dit kan man åka om man är orolig eller vill ha mer information om vad som händer. Om man kan åka till bekanta eller släktingar som inte bor i området, så är det att rekommendera.

Personalen på kommunen kommer att jobba så länge som det behövs för att informera oroliga Ångebor. Även kommunens telefonväxel kommer att hålla öppet och Ånge kommunens hemsida uppdateras med den senaste informationen.

Har du varit med om något sådant här tidigare?

– Mindre gasutsläpp har vi varit med om och mindre incidenter på bangården, men den här är nog väldigt omfattande. Jag har aldrig varit med omdet här scenariot, säger Ove Skägg.

Har ni någon beredskap för om det här dröjer längre än till kvällen?

– Vi har lite beredskap om det blir så. Vi har förberett vissa boenden på servicehus, sedan finns hotell och sportboende i närheten där man kan bo. Men jag tror inte att vi hamnar där – som det ser ut nu. Vi hoppas att vi får stopp på det här snart och att det blir så kortvarigt som möjligt, säger Ove Skägg.

Läs mer: Intensivt räddningsarbete i Alby – miljöinspektören: "Ingen risk för Ljungan"