Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånge rasar i ny skolrankning

Studieresultaten må ha förbättrats i kommunens skolor, men när Lärarförbundet presenterar sin årliga skolrankning så går Ånge kommun kraftigt neråt.

Annons

Från plats 139 till 196. Det är resan som Ånge kommun gör när Lärarförbundet åter bedömt vilken kommun som är landets bästa skolkommun.

En rankning som utifrån ett antal parametrar är tänkt att visa vilka förutsättningar som elever, lärare och skolledare har i respektive kommun i landet.

Bland annat påverkar andelen elever som inte slutfört sin gymnasieutbildning inom tre år, och andelen som väljer att läsa vidare på högskola.

Sjuktal i lärarkåren och meritvärdet i årskurs nio är andra faktorer som bidrar till fallet, medan sämsta resultatet finns under posten där kommunen bedöms som avtalspart – plats 290.

Det sistnämnda är dock inget unikt för Ånges del, då jumboplatsen delas med tio andra kommuner.

På pluskontot hamnar framför allt resurser, lärartäthet och andel barn i förskola, där Ånge i samtliga fall ligger runt plats femtio. Även i kategorin för utbildade lärare placerar sig Ånge bland de hundra bästa.

Man kan också konstatera att Ånge fortfarande är bästa skolkommun i Medelpad, då Sundsvall återfinns på plats 219 och Timrå på plats 280.

I länet hamnar Ånge på tredje plats. En liga som toppas av Örnsköldsvik på plats 45 i rankningen.