Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill rädda Vikbron – men ingen vill äga den

Ånge kommun tänker inte ta på sig något ägande av Vikbron, och RFV intresseförening har inte kraft att förvalta och sköta om den. Ett läge som betyder att alla vill rädda Vikbron, men ingen vill ta hand om den efteråt.

Annons

Vikbron ska räddas från att förfalla, det är både Ånge kommun och RFV intresseförening överens om. Däremot står man inte lika enade i hur det framtida ansvaret ska se ut.

Vikbron är ett landmärke i Ljungandalen som ska bevaras till eftervärlden. Om det råder inget tvivel efter att kommunstyrelsen fått en dragning av nuläget vid sitt möte tidigare i veckan.

Läs mer: Avgörande besked om Vikbrons framtid stundar

– Vi är absolut beredda att hjälpa till, men vi är också överens om att vi inte är villiga att ta över något ägande av bron, säger Sten-Ove Danielsson (S), det sista med anledning av att ägaren RFV intresseförening anser att ansvaret för bron ska ligga på kommunens bord.

– Jag förstår att föreningen inte har den ekonomiska förutsättningarna för att klara det här själva, men samtidigt kan inte kommunen stå som ägare av en gammal träbro, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs mer: Vikbron kan stängas över sommaren: "Har inte pengarna eller folket att fixa den"

Inga beslut om pengar har ännu tagits, men enligt kommunalrådet finns en samsyn från kommun och landsting att den kulturminnesmärkta bron ska renoveras. En upprustning som i så fall blir den första sedan bron återställdes efter översvämningarna år 2000.

– Jag tror också vi måste göra en utfästelse om att gå in med ett bidrag varje år till en förening som ansvarar för bron, så att man regelbundet kan besikta och underhålla den, säger Sten-Ove Danielsson.

Om den föreningen sedan är RFV intresseförening eller någon annan förening i Torpsbygden lämnar han öppet.

Läs mer: Varnar för att använda Vikbron – osäker framtid för Torps landmärke

De förstnämnda gör dock inga glädjeskutt när frågan ställs om hur de ser på kommunalrådets utfästelse.

– Det är jättesvårt att säga så mycket innan vi vet vilka kostnader som kommer krävas för att sköta om bron och hur stort bidraget blir, men det finns ingen ideell kraft över i föreningen för att göra mer än det vi gör i dag, säger RFV intresseförenings ordförande Maria Mohlin Söderberg.

Maria Mohlin Söderberg förstår inte motståndet från kommunens sida när det gäller att ta över ägandet av Vikbron.

Hon har också svårt att förstå det motstånd som kommunen framför i fråga om ägandet.

– De äger väl redan liknande kulturobjekt och Tången i Ånge, så jag skulle gärna få mer förklarat varför kommunen inte kan äga en träbro som dels är ett kulturminne men framför allt en symbol för kommunen, säger Maria Mohlin Söderberg.

Läs också: Dags att ta tag i renoveringsbehovet i Haverö

Hur ser ni på om någon annan förening kan tänka sig att ta över ägandet eller förvalta bron?

– Jag ser inget hinder i det. Vi var tvungna att ta på oss ägandet för att man skulle få pengar till att laga bron efter översvämningen, och det finns styrelsebeslut på att vi inte ska stå för något mer projekt.

Mer läsning

Annons