Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill sprida aska i Ljungan

/
  • Kommunen bedömer att spridning av aska i Ljungan är oetiskt.

Allt fler ansöker om att få sprida aska efter avliden i Ljungan.
Bygg- och miljönämnden bedömer däremot att det är oetiskt och avslår därför ansökningarna tills vidare.

Annons

Det är Länsstyrelsen som tar emot ansökningar från enskilda personer som vill sprida aska efter avliden. Länsstyrelsen i sin tur skickar ut ansökningen på remiss till bygg- och miljökontoret som bedömer ärendet.

Antalet ansökningar om att sprida aska efter avliden i Ljungan har ökat. Det kan bero på att personer fått upp ögonen för naturen. Anhöriga vill att avlidna ska begravas på ett ställe den avlidne hade en personlig anknytning till, hellre än en begravningsplats.

– Vi har fått en del ansökningar om att anhöriga vill sprida aska i Ljungan med tillhörande sjöar. Det är ingen markant ökning, jag tror det är fem till sex ansökningar, säger Gusten Windelhed, förvaltningshandläggare på Länsstyrelsen.

Bygg- och miljökontoret i Ånge bedömer att spridning av aska i Ljungan är olämplig ur etisk synpunkt. Anledningen är att många personer badar, fiskar och åker båt på platsen. Ljungan är dessutom vattentäkt för östra delen av kommunen samt Sundsvalls kommun.

– Det händer att vi går emot kommunens bedömning. Vi har däremot vissa riktlinjer som ska följas, men jag vet att jag har godkänt ett ärende vid Torpsjön. Ljungan skulle vi nog inte godkänna, säger Gusten Windelhed.

Det är inte bara i Ljungan som fler personer vill sprida aska. Generellt sett har önskemålen om att sprida aska efter anhörig i naturen ökat i Västernorrland. Största ökningen sker vid havet och i fjälltrakter, men även på lokala platser.

Det är en trend som antagligen kommit för att stanna.

– Jag tror definitivt att det kommer att bli fler ansökningar. Folk har fått upp ögonen för att man kan sprida aska på vackra platser, säger Gusten Windelhed.

Mer läsning

Annons