Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge har nästan gått ner ett ton: ”Har varit lätt och smidigt”

Den totala viktminskningen hos de anställda på Ånge kommun som deltagit hälsosatsningen sen oktober har snart gått ner ett ton. ”Att kommunen bidrog till det här, det är värt hur mycket som helst”, säger Camilla Nylund Olander som gått ner 32,5 kilo.

Annons

Strax innan midsommar nådde Camilla Nylund Olander sin målvikt, och hade då gått ner 32,5 kilo sedan oktober, då hon gick med i kommunens första testgrupp av anställda som skulle träna för bättre hälsa.

– Det kändes jättebra. Den här gången har allt gått så bra, det har varit lätt och smidigt, säger Camilla Nylund Olander.

Camilla Nylund Olander, som i dag känner som hon flyger fram.

Programmet har kommunen upphandlat av Viktväktarna, och till dem har Camilla varit hos förr. Men tidigare har hon hoppat av precis i slutet och gått tilbaka till gamla vanor.

– Förr kunde min lunch bestå av en kopp kaffe och två hårdbrödmackor. Sen gick jag och smååt när jag lagade kvällsmat, och fick knappt i mig kvällsmaten, säger Camilla Nylund Olander.

Nu är Camillas liv lättare, hon har mer ork och är piggare. Och hennes familj säger att hon verkar mycket gladare.

– Allt blir lättare, vad det än är man ska göra. Att kommunen bidrog till det här, det är värt hur mycket som helst, säger Camilla Nylund Olander.

Läs mer: Ånge kommun krymper på personalsidan

Och även efter att veckorna som kommunen bjöd på var slut var det flera som fortsatte.

– Jag vet att det är många förutom jag som skrev upp oss för att forsätta själva när de 24 veckorna vi fick av kommunen tog slut. Det är något man måste jobba med, det tar tid att lära sig att handskas med det här, säger Camilla Nylund Olander.

Ungefär 100 kommunanställda har deltagit i satsningen och under 24 veckor jobbat med att ändra sin livsstil mot en hälsosammare.

– Efter tre månader hade vi sparat in cirka 200 000 kronor i minskade sjuktal hos gruppen som deltog, jämfört med föregående år. Man måste dra slutsatsen att det är det här som hjälper, även om vi självklart inte kan veta säkert, säger Lena Laaksonen.

Lena Laaksonen har själv deltagit i programmet.

Satsningen har hittills kostat ungefär lika mycket, vilket alltså verkar ha kommit tillbaka i form av minskade sjuktal.

– Visst måste man ha pengarna från början, och sen vara modig att satsa dem. I en mindre kommun håller oftast inte budgeten för förebyggande satsningar, men ibland måste man få testa, säger Lena Laaksonen.

Läs mer: Populär träningssatsning vid Vojen: ”Man kan göra mer med badplatsen än att bara bada”

Medelåldern för anställda hos kommunen var 2015 nästan 50 år. Det finns inte tillräckligt många arbetssökande med den kompetens kommunen efterfrågar i Ånge, menar Lena Laaksonen.

– När man blir äldre kommer det livsstilssjukdomar som bland annat har med vikt att göra. Vi måste ha aktiviteter för att ta hand om våra anställda, här finns det inte en massa unga människor som kan ersätta dem, säger Lena Laaksonen.

Mer läsning

Annons