Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge kommun inrättar trygghetsråd: "Hoppas det blir en nytändning"

Det brottsförebyggande arbetet i Ånge kommun är på väg att förändras. Anledningen är en otydlighet i dagens struktur som gör att man nu inrättar ett kommunalt trygghetsråd.

Annons

Det bedrivs mycket bra verksamhet inom de nätverk som finns i kommunen, och som går att koppla till det brottsförebyggande arbetet.

Det hävdar kommunalråd Sten-Ove Danielsson, som trots det nyligen var med och tog beslut om att inrätta en ny instans för arbetet. Ett trygghetsråd bestående av representanter från den lokala politiken, humanistiska förvaltningen, socialtjänsten, räddningstjänst, polis och landstingets folkhälsosamordnare.

Kommunalråd Sten-Oe Danielsson berättar om tanken med det nya trygghetsråd som ska inrättas.

– Det är på polisens initiativ som vi tagit beslut om att ändra strukturen för det brottsförebyggande arbetet, och det blir kanske mer verkstad nu när vi får med socialtjänst och skola på ett annat sätt än tidigare, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: Ånge vill ha nya regler för samhällsnyttig skyltning

Han hoppas också att det ska kunna medföra en förbättrad dialog med polisen vad man gemensamt kan göra, vilket länge varit önskvärt men som man inte har nått hela vägen med genom det Brottsförebyggande rådet.

– Jag hoppas det här blir en nytändning och att man kommer med inspel från fler parter, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: Ångefamilj nekas skolskjuts – hänvisas till buss som går åt "fel" håll

Förutom det brottsförebyggande arbetet så står också trygghetsarbete, folkhälsofrågor och förebyggande arbete inom ANDT – alkohol, narkotika, dopning och tobak – på agendan.

– Vi har även en ny roll som folkhälsoplanerar på gång tillsammans med Bräcke kommun, där man också kommer att jobba med drogfrågor och liknande, tillägger kommunalrådet, som tror att även den rollen på något vis kommer att föras in under trygghetsrådets vingar.

Sammankallande för det nya trygghetsrådet blir kommunens BRÅ-samordnare Jens Grelsson, och ambitionen är att det årligen ska genomföras tre träffar samt ytterligare träffar om behov finns.

■ ■ För mer nyheter om Ånge, klicka här – och följ ST Ånge på Facebook.

Mer läsning

Annons