Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge kommun svarade inte på frågor om miljöarbete

Tidningen Aktuell Hållbarhet skickade ut en enkät om miljöarbete till Sveriges kommuner. Av landets 290 kommuner var det 45 som inte besvarade enkäten. En av dem var Ånge.

Annons

"Det är kommunerna som är motorerna i det svenska miljöarbetet eftersom de i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition. Hur bra Ånge kommuns miljöarbete är har vi tyvärr ingen heltäckande bild av, men vi hoppas att kommunen tar sig tid och besvarar vår enkät inför nästa års granskning", säger Mikael Salo chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Läs också: Konkurrensen hårdnar – Sundsvall sjunker i miljörankning

Undersökningen ger Sveriges kommuner poäng för olika saker, och avdrag för annat. Sveriges bästa miljökommun Västerås stad fick 29,25 poäng, av sammanlagt 37 möjliga.

Ånge kommun fick 2,3 poäng efter att ha fått avdrag för att inte deltagit i undersökningen, vilket räckte till plats 287.

– Förutom att enkäten inte besvarades så kan mycket av resultatet härledas till det faktum att Ånge kommun inte har någon tjänst som miljöstrateg. En miljöstrateg skall jobba kommunövergripande med strategiskt miljöarbete. Bygg- och miljökontoret med nuvarande organisation och uppgifter utövar tillsyn. För att utveckla kommunens miljöarbete krävs att budgetmedel avsätts för en kommunövergripande miljöstrateg, gärna i samarbete med en annan mindre kommun. Detta är dock i slutändan ett politiskt beslut, säger Tomas Jonsson, Bygg-och miljöchef i Bräcke och Ånge Kommun.

Utöver att prata med kommunerna har undersökningen hämtat in data från externa källor, som till exempel Vattenmyndigheterna, Boverkets miljömålenkät, ”Kolada-databasen” (Kommun- och landstingsdatabasen), Håll Sverige Rent och Ekomatcentrum.

Mer läsning

Annons