Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge kommuns ekonomi kraftigt försämrad – nära underskott

/
  • Kommunalråd Sten-Ove Danielsson tvingas konstatera att ekonomin som såg stabil ut före sommaren nu balanserar på gränsen till underskott.

Kommunens ekonomi har gått från trygg marginal till att balansera på randen till underskott. Prognosen ligger fortfarande på rätt sida om nollgränsen, men har försämrats avsevärt över sommaren.

Annons

När kommunfullmäktige sammanträdde för sista gången innan sommaren så var det förhållandevis positiva tongångar kring det ekonomiska läget. Bland annat stod det klart att AFA-försäkring ännu en gång skulle göra en återbetalning till kommunerna, för Ånges del ett tillskot med 5,5 miljoner kronor som inte budgeterats, samtidigt som humanistiska nämnden väntades göra ett överskott med två miljoner kronor.

Men det var före sommaren det. Nu är tonläget annorlunda, och snudd på ansträngt.

För vid den senaste ekonomiska genomgången så meddelades att prognosen på 7,6 miljoner kronor i överskott nu var nere i 1,3 miljoner kronor.

Visserligen så fick socialnämnden tre miljoner kronor extra redan innan sommaren, men det har också hänt andra saker med ekonomin. Humanistiska nämndens överskott är bortblåst, och som det verkar räcker inte de extra miljonerna för socialnämnden.

– Trots att det har fått tre miljoner kronor och har två miljoner kronor fonderade i gamla statsbidrag så räcker det nog inte till. Det kan krävas ytterligare 5-6 miljoner, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson efter att kommunstyrelsens arbetsutskott fått ta del av ekonomikontorets rapport.

En annan förklaring till försämringen är att delägda Ångefallen kraft inte alls är den mjölkko som bolaget var för bara några år sedan, och som i stället för budgeterade fem miljoner kronor nu endast verkar ge omkring en miljon kronor.

– Elpriserna är alldeles för låga, i juni täcke de inte ens driftkostnaden, konstaterar Sten-Ove Danielsson.

Slutligen nämner han också en avvikelse på skattesidan. Prognosen är att de intäkterna blir 700 000 kronor lägre än budgeterat.

Mer läsning

Annons