Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångebo döms för hets mot folkgrupp efter rasistiska inlägg på Facebook

En man från Ånge kommun döms för hets mot folkgrupp efter att ha postat bland annat kommentaren: "negrer våldtar, araber bränner bilar", i en Facebookgrupp med 176 000 medlemmar. Mannen själv varken nekar eller erkänner att han skrivit inlägget, utan betonar bara att han "är orolig för att brottsligheten ökar i samhället och är emot sexualbrott".

Annons

Mannen har tidigare haft ett konto på Facebook och då varit medlem i olika grupper, bland annat en grupp vid namn ”Stå upp för Sverige”.

I april 2017 postades en kommentar i gruppen ”Stå upp för Sverige”, som Sundsvalls tingsrätt anser utgör ett sådant uttalande som uttrycker missaktning om annan folkgrupp eller grupp av personer och som därför avses strida mot Sveriges lagar om hatbrott.

Kommentaren kom från Ångebons Facebookkonto. Mannen själv har dock varken nekat eller erkänt gärningen, utan bara uppgett att han är inaktiv på sitt konto och inte kan minnas att han skrivit kommentaren.

Arkivbild från domstol.

I kommentaren, som är återgiven i domen, uttalas bland annat meningen. ”…negrer våldtar, araber bränner bilar, judar skrattar …”.

Eftersom inlägget publicerades i Facebookgruppen "Stå upp för Sverige”, som har drygt 176 000 medlemmar, menar domstolen att uttalandet spridits inom en relativt stor grupp och därför kan brottet inte bedömas som ringa.

I förhör i domstolen har mannen sagt att han har många utländska vänner och inte har något emot invandrare. Han tycker att det är viktigt att man arbetar och gör rätt för sig. Han har också uppgett att han är orolig för att brottsligheten ökar i samhället och är emot sexualbrott.

Han har dessutom uppgett att han inte är politiskt aktiv men under en kort period var medlem i Sverigedemokraterna.

Tingsrättens bedömning av de uttalanden mannen gjort om sig själv och sina åsikter är att det är Ångebon som själv postat kommentaren i gruppen, och ingen annan som skrivit från hans konto.

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

En eventuell överklagan ska lämnas till hovrätten senast den andra mars 2018.

Mer läsning

Annons