Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånges pokémontränare har förenats för att fånga alla

Pokemon Go är spelet där man med mobiltelefonen jagar digitala monster, Pokémon, i den verkliga världen. Ett spel som just nu taget världen med storm, och även Ånge. "Det är klart att det blir extra hajpat när alla är med i början. Det ska bli kul att se hur många som spelar i vinter", säger Petter Walker, pokémontränare från Ånge.

Annons

Marcus Lindkvist med en pokémon, en Vaporeon, han fångat.

För att fånga pokémon måste man ge sig ut och leta efter dem, med hjälp av telefonens gps-funktion. Vilket har flera sociala effekter.

– Man träffar mycket folk som man inte hade träffat annars. Sen är säkert de som spelar mer spelintresserade i grunden, men det sträcker sig över ett brett spektra med olika sorters människor, säger Marcus Lindkvist, medgrundare till gruppen ”Pokémon Go Ånge” på Facebook.

För att verkligen utnyttja möjligheterna till gemenskap som spelet inbjuder till har Marcus och Daniel Nyström skapat en Facebook-grupp för alla Ånges pokémontränare.

Läs mer: Pokémon invaderar gatorna: "Jag börjar se allt fler gå ut och leka med appen"

– Tanken var att ha en plats där man kan planera för att mötas upp och gå tillsammans. Sen har det blivit ett forum där vi kan diskutera vad vi vet om spelet och dela med oss av tips, säger Marcus Lindkvist.

Petter Walker och Markus Geneberg är medlemmar i gruppen som Daniel Nyström och Marcus Lindkvist startat. Just att gå tillsammans är något som de lyfter som bland det roligaste med spelet.

– Särskilt om servrarna krånglar, då är det skönt att ha någon att prata med, säger Petter Walker.

Det har under en period rapporterats om folk som spelat spelet som har betett sig respektlöst på muséer, kyrkogårdar och vid folks bostäder, något spelarna i Ånge är starkt kritiska till.

– Det är väl inte så bra att gym och Pokéstops placerats på kyrkogårdar. Det handlar mycket om att visa respekt, vi dundrar inte in på en kyrkogård där folk sörjer, säger Marcus Lindkvist.

Läs mer: Trafikverket varnar efter Pokémon-spelarnas farliga beteende: "Chansa inte"

En av skillnaderna på att spela i Ånge och i någon större stad är hastigheten på mobilsurf. Ånge kommun har enligt en nyligen publicerad undersökning långsammast mobilsurf i länet.

– Jag har inte haft några större problem med surfhastigheten sedan jag började spela, säger Marcus Lindkvist.

– Det ska i alla fall bli skönt att komma tillbaka till Stockholm, där är internet snabbare, säger Markus Geneberg.

Mer läsning