Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende kan bli hotell – Överklagas av hotell som kan vara asylboende

Bolaget som driver asylboendet på skolan i Lillboda har fått tillstånd att använda fastigheten som hotell. Ett beslut som överklagas av Torpshammars herrgårds ägare, som inte får använda sitt hotell som asylboende.

Annons

Asylboendet i gamla AWPE-gymnasiet i Torpshammar

Förra månaden beslutade Bygg- och miljönämnden att ge Heblico, bolaget som driver asylboende på den gamla riksyrkesskolan i Lillboda, bygglov för asylboende/hotell. Tidigare har verksamheten endast haft bygglov för asylboende.

Läs mer: Asylboende får gå vidare med ombyggnadsplaner

Men beslutet överklagas nu av det närliggande Torpshammars herrgårds ägare, som blivit tillsagda av Bygg- och miljönämnden att de inte bör driva asylboende, eftersom nämnden menar att det bryter mot detaljplanen.

”Från boende till skola med elevboende, till asylboende och därefter hotell. Allt tycks rymmas som möjligt i Ånge bara man har nämnden på sin sida”, skriver Carl-Gustaf Ringdahl, en av ägarna till Torpshammars herrgård, i överklagan.

Marken som herrgården ligger på är enligt detaljplanen ämnad för verksamheter som kan sägas främja samhällscentrum, vilket enligt nämnden är anledningen till varför ett asylboende inte kan drivas där.

– Vilket företag som helst skulle kunna drivas där egentligen, så länge som det släpper in allmänheten. Alltså främjar samhällscentrum, så som jag tolkar det, säger Erik Rapp (S), ordförande i Bygg- och miljönämnden.

Läs mer: Fortsatt tvist kring asylboende på Torpshammars herrgård

Den gamla riksyrkesskolan ligger på mark som enligt detaljplanen är avsedd för bostäder. Detta menar nämnden är en mindre avvikelse, och väljer att bortse från. Beslutsmotiveringen är att byggnaderna fungerade som internat för riksyrkesskolan, och internat är att likställa med asylboende/hotell till viss mån.

”I dag är verksamheten tillfälligt asylboende, vilket inte heller är förenligt med planen. Att därefter ändra verksamheten till asylboende och hotell saknar all laglig grund”, skriver Carl-Gustaf Ringdahl.

Det finns tidigare domar från Mark- och miljööverdomstolen som bekräftar att hotell kan likställas med asylboenden, men de behandlar inte om ett asylboende kan likställas med hotell.

Sundsvalls Tidning har försökt nå Heblico AB för en kommentar.

Mer läsning

Annons