Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrskonfirmanderna fick iskallt dop i Ljungan

Vattnet var kallt men sommarkvällen var ljum. Doppet i "nådens hav Ljungan" blev dopet in i den kristna gemenskapen för konfirmanderna Julia Holmgren och Ingrid Kalf.

Annons

Julia Holmgren och Ingrid Kalf från Matfors skola döps av pedagogen Erika Göransson  och prästen Elin Lockneus från Tuna-Attmars församling under Äventyrskonfirmationen på Mid Camp Adventure i Torpshammar.

Konfirmationen är en bekräftelse på dopet. Men långt ifrån alla är döpta och måste då döpas innan de får konfirmera sig. En ljus och varm sommarkväll sänktes två konfirmander ner i Ljungans mörka och kalla vatten tre gånger .

– Var modiga. Trotsa det omöjliga. Jesus döptes också i rinnande vatten påminde prästen Elin Lockneus i Tuna-Attmars församling konfirmanderna Julia Holmgren och Ingrid Kalf.

Läs mer: Uppståndelse på byn när seniorerna bjöds på cruising till kyrkan

Temat för konfirmationsundervisningen var äventyr. Högstadieleverna har varit på läger i Trillevallen i Åre och på Camp Mid Adventure i Torpshammar. Konfirmationsledarna i Tuna-Attmars församling upplever att allt fler ungdomar väljer att konfirmera sig. Lägret och undervisningen är gratis för konfirmanderna och alla kan vara med.

– Av 80 elever var det 50 som valde att gå i konfirmationsundervisningen, säger Erika Göransson, pedagog i församlingen.

Ingrid Kalf sänks ner i vattnet av pedagogen Erika Göransson  och prästen Elin Lockneus.

Det finns två varianter. Dels att läsa en gång i veckan under skolåret i "Frälsarkransen" eller att ägna tre sommarlovsveckor åt "Äventyrskonfirmationen". Ungdomarna har fjällvandrat, lekt och ägnat sig åt vattensport. Temat har varit mod.

– Många elever har fullt upp på veckorna med skolarbete och träningar så då har den här modellen blivit populär, säger prästen Elin Lockneus.

Läs mer: Elin Lockneus, ung präst med stort engagemang

De två modiga konfirmanderna som döptes var var Julia Holmgren och Ingrid Kalf.

– Jag frågade mamma och pappa varför jag inte var döpt och de sa att jag skulle få välja själv när jag blev äldre, säger Julia Holmgren.

Att hon skulle behöva döpas för att få konfirmera sig kom lite som en överraskning.

– Fast jag trodde att jag skulle döpas i en kyrka. Inte i en sjö när alla ser på. Jag vill helst inte för det kommer att bli kallt. Jag har inget val, säger Julia Holmgren.

Ingrid Kalf är inte heller döpt. Hon övervägde att inte konfirmera sig av den anledningen men ändrade sig när de flesta av kompisarna valde att gå på Äventyrskonfirmationen.

– Det är mest en kompisgrej. Dopet är inte så allvarligt för mig, säger hon.

Båda konfirmanderna är överens om att det har varit värt att gå på alla gudstjänsterna under året.

– Alla säger att man lär känna sig själv, säger Julia Holmgren.

– Det är jättebra gemenskap och jag har lärt känna många, säger Ingrid Kalf.

Läs mer: Ny församling firade med gudstjänst i bitande kyla

Dopceremonin inleddes med psalmen Den blomstertid nu kommer. Unga ledare läste och konfirmanderna välsignades. Inför lägerkompisar och familj sänktes Julia Holmgren och Ingrid Kalf ned i vattnet av pedagogen Erika Göransson och prästen Elin Lockneus. En ensam mås cirklade i blåsten över ungdomarna och solen bröt fram bakom molnen innan ceremonin var slut. Prästen Elin Lockneus påminde ungdomarna hur värdefulla de är.

– Det här är en början på resten av era liv. Gud bär precis som vattnet i nådens hav Ljungan gör. Ni tillhör nu en familj med 2,4 miljarder syskon

Prästen Elin Lockneus och pedagogen Erika Göransson  höll i dopceremonin när Julia Holmgren och Ingrid Kalf  döptes.

Mer läsning

Annons