Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre mobilsurf – men Ånge fortfarande sämst: "Kan bli problematiskt"

Surfhastigheten i Ånge kommun har ökat sedan förra året, men har fortfarande sämst hastigheter i länet. Dåligt internet och täckning kan ställa till det allvarlig. "Är det problem får vi åka runt till våra brukare och kolla så att de mår bra", säger Birgitta Sjögren (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

Birgitta Sjögren (S), ordförande i socialnämnden.

Hastigheterna för mobilsurf har ökat i Västernorrland och Ånge sedan förra året. Men Ånge kommun har fortfarande sämst hastigheter i läner. Det visar den senaste sammanställningen av mätningar genom Bredbandskollen, från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Förra året, 2015, hade ånge en topphastighet på 14,2 Mbit/s. I år, 2016, är den hastigheten 19,5 Mbit/s, vilket kan jämföras med Örnsköldsviks 31,2 Mbit/s.

Läs mer: Kraftig ökning av mobilhastigheten i Västernorrland

– Det är jätteviktigt med uppkoppling för våra larm. Funkar inte det måste vi göra manuella kontroller, säger Birgitta Sjögren (S), ordförande i Socialnämnden.

Låga hastigheter på mobilsurf och delvis dålig täckning kan ställa till det på flera områden inom en kommun, inte minst inom till exempel vården.

– Vi har digitaliserat hela vår larmkedja, och då kan det bli problematiskt om täckningen inte fungerar. Men vi har inte fått några klagomål och tack och lov inga större avbrott än, säger Birgitta Sjögren.

Mindre avbrott har drabbat systemet, men någon fast reservplan för vad man ska göra när något sådant händer finns inte.

– Vi vet ju i vilka områden vi har brukare, så när det händer något får vi åka ut och kontrollera så allt är okej med dem. På något annat sätt går det inte, säger Birgitta Sjögren.

Läs mer: Dålig mobiltäckning väcker farhågor kring tryggheten

Dålig täckning och mobilsurf är något som ibland tillskrivs inlandet och mindre befolkade områden, men Birgitta Sjögren berättar att vissa områden inne i Ånge tätort också haft problem med dålig täckning för mobilsurf.

– Men jag tror att det har blivit bättre nu. Ute i kommunen har vi några områden som inte är riktigt bra fortfarande, säger Birgitta Sjögren.

Mer läsning

Annons