Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidag på Naturum: "400 bin i en visningkupa brukar dra till sig intresse"

Om man är nyfiken på bin och biodling kan man besöka Bidagen på söndag.
– Vi har samma upplägg som tidigare år. Vi tar med oss 300–400 bin i en visningskupa, det brukar dra till sig intresse, säger Karl-Ivar Cantzler.

Annons

Allt fler börjar upptäcka det här med bin, biodlarföreningarna i landet märker ett ökat intresse för biodling. Kanske beror det på de senaste årens informationskampanjer om bins välgärningar för att bevara mångfalden i naturen .

Läs också: Utställning med stort fokus på bin

Läs också: Bidag med fokus på svåra tider

– Vi har fått ett väldigt uppsving, och vi vill bli fler. Nuförtiden är det inte bara en gubbhobby, vi har drygt tjugo biodlare i vårt område från Stöde till Överturingen och hälften är kvinnor. Det är jättekul, säger Karl-Ivar Cantzler från Västra Medelpads biodlarförening.

Bidagen arrangeras som vanligt på Naturum i Borgsjö. Odlare är på plats och säljer nyslungad honung och arrangörerna ger tips och råd om redskap och annat som behövs för att sätta igång en biodling.

– Det brukar vara välbesökt, och nu konkurrerar vi inte med något badväder heller verkar det som, enligt prognoserna, säger Karl-Ivar nöjt.

På senare tid har ett parasiterande kvalster med namnet Varroa spridit sig i Norrland. Karl-Ivar vill höja ett varningens finger och kommer att informera om hur man får bukt med den elaka kusen.

Läs också: Biexperten tipsar för en lyckad vinter

– Det är viktigt att folk är medvetna om att det finns. Man ska vara noggrann och köpa friska bin, avslutar Karl-Ivar Cantzler.

Mer läsning

Annons