Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenbetyg från företagen i Ånge – attityden upplevs sämre än någonsin

Det lokala näringslivet i Ånge kommun upplever att företagsklimatet har försämrats, och det till den lägsta nivån på sex år. Det framgår av Svenskt Näringslivs årliga enkät som i år har besvarats av 88 av 200 tillfrågade Ångeföretag.

Annons

Man kan vända och vrida på statistik hur man vill, och det finns de som hävdar att Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimat ska tas med en nypa salt.

– Vi stirrar oss inte blinda på rankingen, sa till exempel Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson då rankningen presenterades i fjol.

Läs också: Bättre företagsklimat i hela Medelpad

Samtidigt är det som Ånge kommuns näringslivschef Tommy Eriksson konstaterar en indikator, och som i år inte är någon glädjande läsning för Ånges del.

– Det är aldrig roligt att få dåligt betyg, säger Tommy Eriksson efter att ha gått igenom enkätsvaren.

Tommy Eriksson, näringslivschef i Ånge kommun.

Där framgår att var femte som svarat upplever att företagsklimatet har försämrats det senaste året, och var fjärde om man ser till en femårsperiod.

Ändå finns det läsning som är tråkigare än så.

Under fliken för politiker och tjänstemäns attityd till företagande hittar man det sämsta betyget sedan enkäten började sammanställas i början av 2000-talet, och dessutom för första gången ett betyg under 3,0 på den sexgradiga skalan.

Även betyget för information och dialog mellan kommun och företag får det lägsta betyget någonsin. Ett område som direkt berör Tommy Erikssons arbete.

– Det kan vara så att man upplever en försämring efter att vi gjorde om våra mejlutskick och inte längre skickar till de företag som inte anmält att de vill ha dem. En annan kan vara att hemsidan inte är så attraktiv och har haft bristfällig information, men det jobbar vi aktivt med att förbättra nu, säger han självkritiskt.

Läs också: Positiva svar på motion om Ånge kommuns näringslivsarbete

Samtidigt konstaterar han att det finns en problematik utanför kommunhuset, där flera företagarorganisationer för en svajig tillvaro.

– Vi måste ta ett snack om hur vi ska få till en fungerande modell framöver, för som det är i dag så fungerar det inte, säger Tommy Eriksson, som bjudit in fem organisationer till en gemensam sittning nästa vecka i syfte att hitta en väg framåt.

Om Ånge kommun ska förbättra sitt betyg så ska man enligt enkäten först och främst satsa på att öka kommunens attraktionskraft, vilket tre av fem svarande ser som viktigt.

– Jag vet inte riktigt vad som menas med det, men oavsett om det är bra skola och tillgång till restauranger eller att kommunen ska vara attraktiv för besökare så är det kul att man tycker så, för ska man behålla människor och företag så måste kommunen vara attraktiv, säger Tommy Eriksson.

Han kan också konstatera att mätpunkten vägnät, tåg och flyg som vanligt drar ner Ånges betyg, i år mer än någonsin, samtidigt som områdena upphandling och osund konkurrens bara minskar marginellt.

Hur Ånge kommuns resultat står sig i förhållande till övriga kommuner redovisas först 20 september.

Alla enkätsvar från Ånges företagare finns att läsa här (extern länk till Svenskt Näringslivs hemsida).

Mer läsning

Annons