Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröllopsfilmaren Emmelie tillbaka i föräldrahemmet i Västanå

/
  • Loppisen driven Emmelie Eriksson tillsammans med sin mamma ute i logen på gården.
  • Från London till Ånge. Emmelie Eriksson är tillbaka i 1700-talsgården i Västanå.
  • Gammalt och nytt. Emmelie använder ibland en gammal super 8-kamera när hon filmar.
  • Från London till Ånge. Emmelie Eriksson är tillbaka i 1700-talsgården i Västanå.
  • Emmelie använder ibland en gammal super 8-kamera när hon filmar. Här med hunden Dwight, för dagen iförd fluga.
  • Loppisen i logen är en gammal idé som blivit verklighet.

Hon hittade kärleken och flyttade till London, där hon har byggt upp en karriär som bröllopsfilmare.
– Jag visste aldrig riktigt vad jag ville bli, det är bara tillfälligheterna som styrt allting, säger Emmelie Eriksson.

Annons

Karriären har tagit krokiga vägar för Emmelie från Västanå. Efter gymnasiet var hon villrådig. Först teaterutbildning på folkhögskola, sen Sveriges lantbruksuniversitet med drömmar om att bli husdjursagronom, sen plötsligt jobb i Stockholm i makeupbranschen.

I Stockholm träffade hon sin blivande man, Keith, och tycke uppstod. Hon packade väskan och hamnade så småningom i London, där hon fick jobb på Estée Lauders butik i det anrika varuhuset Selfridges på Oxford street. Efter en tid blev hon anställd som butikschef av svenska företaget Make Up Store som öppnade sin första Londonbutik.

Filmandet och det visuella skapandet har funnits med i hennes liv sedan barnsben och när hon såg en bröllopsfilm av ett företag i USA fastnade hon för den moderna stilen de använde. När en kompis skulle gifta sig erbjöd hon sig att filma bröllopet gratis. Kameror köptes in, en modern utrustning och en gammal super 8-kamera.

– Super 8:an köpte jag på Erikshjälpen i Fränsta. Prislappen sitter kvar, jag tror det står 69 kronor på den, säger Emmelie med ett skratt.

Bröllopet filmades och brudparet var överlyckliga över resultatet. Ryktet spred sig i kompisgänget och fler uppdrag väntade.

– Jag byggde upp en liten portfolio och besökte bröllopsmässor och sen började det rulla på. Bröllopsindustrin i England är galen, det är jättestort, säger Emmelie Eriksson.

Med uppdrag i Spanien, Italien, England och Sverige har Emmelie det senaste året lyckats leva på sina filmer. Att kombinera livet i Sverige med jobb i Europa är inget problem, enligt Emmelie.

– Jag gör all redigering på min bärbara dator så det är inte så viktigt var jag bor, säger hon obekymrat.

Jobbet är lite säsongsbetonat så det blir lugnare på vintern, hon jobbar därför extra på Bobergsgymnasiet som engelsklärare. Emmelie bor nu i föräldrahemmet, och driver loppis på gården med sin mamma.

Hennes man Keith Moore är journalist och jobbar åt BBC. Han vill vänta in ett bra jobb innan han lämnar England och bosätter sig i Sverige. Då kommer paret leta efter något lantligt boende söderut.

Emmelie beskriver livet i London som att bo i en liten bubbla.

– Jag trivs på landet och i naturen. Varje kväll är det något vackert skådespel här. När månen ligger precis bakom Rankleven, eller när solen går ner, kan jag känna att jag verkligen bor på jorden, säger Emmelie Eriksson.

Mer läsning

Annons