Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för att få bo i en naturlig omgivning – protesterar mot vindplanerna på Bäråsen

Vindkraftsplanerna på Bäråsen väcker protester från de boende i området, vilket också avspeglar sig i namninsamlingar och dialoger på nätet. "Vi har valt att bo här av en anledning", säger Annelie och Benny Eriksen, vars naturliga tillvaro i Munktorp kommer förintas om projektet blir av.

Annons

Vindkraftsmotstånd i Östra finnygden. Annelie Eriksen med flera.

När jag kliver ur bilen hemma hos familjen Eriksen i Munktorp så är det till ljudet av skriande svalor och storspovens sång. Och nere på myren vid sjön påbörjar en trana sin majestätiska flykt, samtidigt som en svan rofyllt glider omkring i det gnistrande vattnet.

– Det brukar vara en hel del fågelskådare här, säger Annelie och Benny när de möter upp och hälsar välkommen.

Två kommuninvånare som i allra högsta grad kommer få sin naturliga omgivning förintad om vindkraftsprojektet på Bäråsen blir av. Ett projekt om totalt 55 verk och som kommunstyrelsen i dagarna sagt sig vara positiva till.

Läs mer: Positiva till vindkraft på Bäråsen

– Det kommer förstöra hela utsikten och den miljö som gjorde att vi flyttade hit. Vi vill inte sitta och titta på en massa vindkraftverk, säger Annelie, som får medhåll av Benny och grannen Joakim Lindström som anslutit, liksom ytterligare en handfull personer från närområdet.

Att de vill slippa parken har de tydligt gjort klart för Ånge kommuns politiker, men de namninsamlingar och argument som förts fram upplever de har viftats bort.

I stället har det viftats med kommunens översiktsplan som pekar ut området som lämpligt för vindkraft.

– Så fort vi säger någonting så hänvisar man till den här planen, men där står ju också att två större vindkraftparker inte får stå närmare varandra än sju kilometer, och med den man redan beviljat på Portberget så blir avståndet här bara 2-3 kilometer, säger familjen Eriksen, och nämner fler exempel där kommunen verkar vara beredd att göra avsteg.

– Vindkraftverken kommer också att synas ända ner till Ljungandalen, och kommunen måste väl ändå kunna ställa krav på att en industrimark får se ut si eller så, säger Joakim Lindström.

Munktorps historia kan vara på väg att få ett nytt kapitel i form av vindkraftens ankomst.

När samtalet sedan glider in mot att folkvalda politiker snarare verkar vurma för utsocknes storbolag i stället för sina egna invånare blir tonläget svalt, högsommarvärmen till trots.

– Jag och flera andra har också försökt få kontakt med Nordisk vindkraft men de går inte att få tag på, säger Joakim Lindström.

Argument om att det kan finnas bygdepengar att hämta viftas också bort, och det fortare än ett attackerande mygg.

Läs mer: Ny aktör bakom vindkraftsparker – "Vi har alltid jobbat med bygdemedel"

– Vad ska vi använda dem till här? Det vi vill har är utsikten och lugnet, inte en massa vinande ljud och blinkande ljus. Och de där pengarna kommer förmodligen användas av kommunen till annat, säger Benny.

I dag kommer ett möte hållas i grannbyn Hjältanstorp där Nordisk vindkraft lovat närvara, liksom några ledande kommunpolitiker. Vad det mötet resulterar i får framtiden utvisa, men allt annat än ett löfte om omtag i frågan kommer knappast få vindarna att mojna.

Läs också: Klartecken till vindkraft på Klevberget – men politikerna inte eniga om beslutet

Nere i Hjältanstorp finns en stor skylt som inbjduer till kvällens vindkraftsmöte.

Mer läsning

Annons