Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill återinföra skolmorfar i kommunens skolor

/
  • Leif Edh och Vår framtid vill ta tillbaka rollen som skolmorfar inom kommunens skolverksamhet.

Det är hög tid att återinföra rollen som skolmorfar vid kommunens skolor. Det anser Vår framtid som lämnat in en motion i frågan.

Annons

För tiotalet år sedan så fanns det en roll som skomorfar vid bland annat Björkbackaskolan i Ånge. En funktion där en äldre person tillbringade en del av dagen i skolan, med en stöttande och lyssnande roll.

– Jag vet inte riktigt varför den plockades bort eller försvann, men vi vill i alla fall undersöka möjligheterna att inrätta en skolmorfar eller skolmormor igen, säger Leif Edh, som står som avsändare på motionen.

Bland annat vill han att man tittar på hur rollen kan införas utan att kostnaderna drar i väg.

– Många kommuner har redan den här funktionen. En del har anställt någon, andra har löst det på ideell basis, så det är också en fråga vi vill att man ser över, säger Leif Edh.

Att funktionen behövs är han tämligen övertygad om, då en äldre person skulle kunna bygga upp en helt annan relation med eleverna.

– De skulle kunna få eleverna att känna sig mer trygga. Dessutom kan det finnas saker som man inte pratar med lärare eller föräldrar om, och då kan också en sådan här person vara viktig, menar Leif Edh.

– Sedan finns det säkert pensionärer som skulle tycka att det här är roligt också, tillägger han, och ser en möjlig winwin-situation.

På frågan om det inte är en fråga som skulle gå att lösa utanför politikens korridorer så blir svaret efter lite funderande ett nej.

– Skolan måste vara inbjudande kring det här i så fall, och det tror vi humanistiska nämnden kan vara med och påverka på ett bra sätt, säger Leif Edh.

Förutom det så vill man också att skolan blir bättre på att involvera även annan personal som ofta kommer i kontakt med eleverna.

– Det kan vara köks- och städpersonal till exempel. De brukar också ofta fungera som ett vuxet stöd till eleverna och kan sitta på viktig information, säger Leif Edh.

Mer läsning

Annons