Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det globala klassrummet tar Ångelever till USA

Om ett par veckor så lyfter planet med nio elever från Bobergsgymnasiet med slutdestination Ridgewood, USA. Det vill säga platsen för årets Global Classroom-konferens.

Annons

Förra året så var det Shetlandsöarna som stod som värd för den årliga konferensen för de deltagande skolorna inom Global Classroom. I år Ridgewood High i new Jersey, USA.

Något som betyder att nio elever från Bobergsgymnasiet i Ånge snart reser över Atlanten för att träffa elever från sex andra länder.

– Årets tema är skolutveckling och eleverna har jobbat med flera uppgifter kring detta, berättar Susanne Lövgren, lärare på skolan.

Om några veckor så åker nio elever från Bobergsgymnasiet till USA för att delta i årets Global Classroom-konferens.

Bland annat så har man spelat in en film som berättar om Bobergsgymnasiets historia och den verksamhet som bedrivs i dag, och man har också förberett en argumenterande debatt som ska utföras på engelska uppe på konferensens scen.

– Uppgiften har varit att välja ett ämne som har med skolutvecklig att göra och sedan ta fram för- och motargument, och vi har valt att debattera om det fria skolvalet, berättar Tuva Lövgren.

Läs också: Albyskolans elever fick uppleva en dag på räddningstjänsten

Hon är en av de elever i gruppen som också vet vad Global Classrooms konferenser innebär, då hon var med när man i fjol samlades på Shetlandsöarna.

– Det är ingen semester direkt, säger hon, samtidigt som det på väggskärmen projiceras upp ett dokument för en av de planerade aktiviteterna för de som åker över först, och som betonar att det råder förbud mot att använda mobiltelefoner och surfplattor.

Mer lättsam blir då avslutningen där Ångeeleverna har tänkt bjuda på ett dansnummer.

– Konferensen pågår i totalt tio dagar som fylls med en blandning av redovisningar, föredrag, sightseeing och aktiviteter med värdfamiljen, säger Susanne Lövgren.

Läs också: Lärare i Ånge får 50 000 kronor i stipendium: "Nu kan vi investera"

Förutom Bobergsgymnasiet och Ridgewood High så deltar också elever och lärare från Shetlandsöarna, Tyskland, Tjeckien, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. Ett skolsamarbete som föddes 1997 och där gymnasieskolan i Ånge är en av de som varit med längst.

– Projektet är öppet för alla elever att ansöka till, det är inte förbehållet ett visst program eller årskurs, säger Susanne Lövgren, som i år har deltagare från samtliga årskurser och fyra olika program.

– De har också jobbat hårt med att samla ihop pengar till resan genom olika aktiviteter, slutar hon.

■ ■ För mer nyheter om Ånge, klicka här – och följ ST Ånge på Facebook.

Mer läsning

Annons