Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det udda båtbygget tog ett och ett halvt år – nu har vikingaskeppet sjösatts

Efter drygt ett och ett halvt år är har nu ett vikingaskepp lämnat båtbyggaren på Ön i Haverö. ”Det kändes otroligt att sjösätta det, det har varit en fröjd att bygga”, säger Per-Arne Forsberg, Öns båt och bygg.

Annons

I år är det premiär för en ny jakt- och vildmarksmässa i Jämtland, Västgård Gamefair. På mässan är det också möjligt att se ett alldeles nytt vikingaskepp som Per-Arne Forsberg skapat.

– Jag har åkt på mässan i Fäviken förr. Nu var vikingaskeppet klart, så då tyckte jag att det passade bra att ställa ut det, säger Per-Arne Forsberg från Öns båt och bygg.

Den första premiärturen för vikingaskeppet. Per-Arne Forsberg sitter längst till vänster i bild.

Det kan tyckas något märkligt att ett vikingaskepp under en längre tid tagit form i den lilla båtbyggarverkstan på Ön, och ännu märkligare att skeppet ska till Jämtland.

– Det är en kille från norra Jämtland som köpt lite andra båtar från mig som beställt det. Han ska ha det till att frakta turister på sin anläggning, säger Per-Arne Forsberg.

Läs mer: Båtbyggare i Medelpad ger sig på vikingaskepp

Per-Arne har byggt skeppet från grunden, men har fått lite hjälp på traven.

– Vi hittade ett skepp i Mora som var en nerskalad version av Osebergsskeppet, och vi fick låna mallar och papper, säger Per-Arne Forsberg.

I framtiden kan han absolut tänka sig att bygga fler vikingaskepp.

– Själva bygget har gått väldigt bra, allt har löst sig efter tidens gång. Det som varit lite svårt har varit att uppskatta hur man ska lägga upp planen, skeppet är så stort, säger Per-Arne Forsberg.

Skeppet visas upp på mässa i Jämtland.

Mer läsning

Annons