Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om att flytta till det vackra språkets land – möt trion som pluggar svenska i Fränsta

Språkskolan på Ålsta folkhögskola i samarbete med Svenska institutet är inne på sin 14 omgång. Studier och uttals-övningar varvas med utflykter, sol och bad och filmvisningar.

Annons

Mariana Dias, Inna Vlasova och Dominik Wicher är på Ålsta folkhögskola i tre veckor för att studera Sveriges språk, och kultur.

Mariana Dias från Portugal och Inna Vlasova från Ryssland har båda studerat svenska i två år, och Dominik Wicher från Polen har studerat i ett år. Alla tre började med svenskastudierna av olika anledningar.

– Jag såg en svensk film en gång, och tyckte att det var ett vackert språk. Så då tänkte jag att varför inte lära sig det, säger Inna Vlasova.

– Ända sedan jag gjorde ett projekt om Sverige på en geografilektion i skolan har jag drömt om att flytta till Sverige. Och att lära sig språket först kändes som ett bra sätt att börja, säger Mariana Dias.

– Jag ville läsa germanistik, men då sa läraren att jag borde läsa svenska istället, för att det är ett vackrare språk. Och när jag läste min första bok på svenska, Alfons Åberg, så var jag fast, säger Dominik Wicher.

Läs mer: Studenter från hela världen samlas i Fränsta – för att lära sig svenska

Alla tre är överens om att barnböcker har varit en väldigt bra väg in i språket.

– Man kan lära sig väldigt mycket från barnböcker, jag gillar dem. De är spännande, lättare att läsa och ofta väldigt smarta, säger Dominik Wicher.

De studerar alla svenska och har klasskompisar, men så vanligt att lära sig språket är det inte, i alla fall inte i Portugal eller Ryssland.

– Det är väldigt ovanligt att studera svenska i staden jag kommer ifrån, och i Jekaterinburg är det kanske 20 eller 30 som läser det, säger Inna Vlasova.

– I Lissabon är vi nog bara sex stycken som studerar svenska, skrattar Mariana och Inna blir förvånad.

Läs mer: 39 utländska studenter lär sig svenska i Fränsta

I Polen är det däremot vanligare att läsa svenska och andra nordiska språk.

– Man kan få bra jobb om man kan skandinaviska språk, det är många företag som behöver folk som pratar svenska, danska, norska eller finska. Så det är ganska populärt, säger Dominik Wicher.

Mer läsning

Annons