Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter omvalet – eleverna fortsätter nobba Bobergsgymnasiet: "Ångeborna måste sluta upp"

Ånges nior håller fast vid att det är bättre att plugga vid någon annan gymnasieskola än den i Ånge. Det står klart efter att även omvalet nu är gjort.

Annons

Det blev ingen stor förändring efter att årets avgångselever i Fränsta, Ånge och Erikslund sagt sitt om sin framtid. Jämfört med det preliminära valet så är skillnaderna marginella när omvalets resultat nu har sammanställts.

Läs mer: Ånges nior nobbar Bobergsgymnasiet

Ett resultat som också betyder att det finns frågetecken kring om alla dagens program kommer att få elever när höstterminen drar i gång.

Barn- och fritidsprogrammet har tillsammans med El- och energiprogrammet bara lockat en till två sökande de senaste åren, och i år har även vård- och omsorgsprogrammet störtdykt, liksom det tidigare så populära teknikprogrammet.

Bobergsgymnasiet hade i veckan öppet hus för kommunens åttor, vilket är en av många aktiviteter som görs för att få upp elevernas ögon för framtida studier på hemmaplan.

Samtidigt vidhåller skolans rektor Erik Högberg att Bobergsgymnasiet är en gymnasieskola som är minst lika bra som storstadsalternativen.

– Jag har fortfarande ingen bättre förklaring än att man söker sig bort från kommunen, inte från gymnasieskolan, säger rektor Erik Högberg, och visar upp den senaste statistiken från Skolverket.

Läs mer: Så valde eleverna vid det preliminära gymnasievalet

– Om du tittar här så ser du att antal elever som tagit examen inom tre år, det vill säga inom utsatt tid, var 92,3 procent förra läsåret. Samma resultat för riket var 74,7 procent, säger Erik Högberg, och bläddrar vidare i de utskrivna staplarna och tabellerna.

– Och här ser du att även andelen elever som lämnar gymnasiet med minst E i alla ämnen är bättre än rikssnittet, så vill man lyckas så ska man gå på Bobergsgymnasiet, slår han fast.

Bobergsgymnasiets rektor Erik Högberg.

Det han fortfarande inte är nöjd med är betygssnittet, där man fortfarande har ett sämre resultat än riksgenomsnittet.

– Men det ska vi jobba med, och vi kommer att förbättra det, säger han bestämt.

Men vad är det då som inte klickar? Varför lever inte kommunens nior och Bobergsgymnasiet i lycklig symbios med varandra?

Ja, det är frågor som inte har något statistiskt säkerställt svar, men som Erik Högberg tror kan ha sitt ursprung i vuxnas attityd och tilltro till den egna hemkommunen.

– Ångeborna måste sluta upp kring sin egen verksamhet och börja tro på att vi kan här i Ånge också, för allt vi kan mäta ser bra ut. Bobergsgymnasiet är en riktigt bra gymnasieskola, slår han fast.

Mer läsning

Annons