Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad nypremiär för klassiskt kräftfiske: "Gått riktigt bra"

Vid millennieskiftet år 2000 dog flodkräftan ut på flera ställen, och vägen tillbaka har varit lång. Men nu är det dags för kräftfiske i Ångesjön igen, om än varsamt. – Vi är försiktiga, så inte 15 års ideellt arbete år bortkastat, säger Lars-Olof Johansson, ordförande i Ånge FVO.

Annons

Fiske och plantering av flodkräfta i Ljungan vid Ovansjö i Ånge kommun. En del i ett projekt att återställa Ljungans kräftstam till hur den var förr i tiden.

För ungefär 16 år sedan dog flodkräftan ut i många vatten. Ett övertag av signalkräftor och en spridning av kräftpest har gjort vägen tillbaka lång. Men satsningar från staten tillsammans med hundratals timmar ideellt arbete från de lokala fiskevårdsorganisationerna ger nu resultat.

– Det har gått riktigt bra, flera områden öppnade ju upp för kräftfiske redan i fjol, säger Lars-Olof Johansson, ordförande i Ånge Fiskevårdsområde.

I Ånge Fiskevårdsområde ser man nu kräftor på samma platser som man gjorde för 30 år sedan, om än inte i samma mängder som då.

Läs mer: Kräftfisket på väg tillbaka i Ljungan

Andra helgen i augusti är det nypremiär för kräftfiske i Ångesjön. Men redan måndagen den 18 juli bestäms det vilka som ska få fiska.

– Vi är försiktiga i år, och går det bra kan vi utöka nästa år. Vi har lottningen för att allmänheten ska kunna vara med och fiska, säger Lars-Olof Johansson.

Att allmänheten skulle få fiska var ett krav för att staten skulle bistå med pengar till återplanteringarna, och Ånge FVO har gjort bedömningen att en lottning bland de intresserade kräftfiskarna är det mest rättvisa.

– Vi kan inte räkna med några stora mängder kräfor heller, men det är bara kul att de är tillbaka, säger Lars-Olof Johansson.

Läs mer: Fortsatt arbete för kräftorna i Ljungan

För att vara på den säkra sidan begränsar man även fisket en del.

– Vi tillhandahåller burar och agn, för att minska smittorisken. Och så är det då bara under något datum den andra helgen i augusti som man fiskar, säger Lars-Olof Johansson.

Tjuvfiske av kräftor är särskilt känsligt, eftersom det är väldigt lätt att tillintetgöra det hårda arbete som återplanteringen av flodkräftan inneburit.

– Vi bevakar så mycket vi kan, och ser vi en bur som vi inte känner igen tar vi upp den. Men man måste lita på folks ärlighet också, vi kan inte vara ute hela tiden, säger Lars-Olof Johansson.

Sista anmälningsdagen för att vara med i lottningen är den 8 juli, och görs till Ånge FVO.

Mer läsning

Annons