Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig kommunstyrelse vill utöka budgetramarna för 2017: "Det är rimligt"

Kommunstyrelsen i Ånge har i sitt arbete med budgeten för 2017 föreslagit utökade ramar för kommunens nämnder och styrelser. En nivå som kommunalråd Sten-Ove Danielsson beskriver som "rimlig".

Annons

Ånge kommuns nämnder och styrelser kan få utökade ramar 2017.

På måndag kommer kommunfullmäktige i Ånge att ta beslut om budgeten för 2017. Något som om församlingen går på kommunstyrelsens gemensamt framarbetade förslag innebär att de ekonomiska ramarna för styrelser och nämnder kommer att utökas med två procent i förhållande till den prognos som lämnats i april.

– Vi har utgått från prognosen för i år, och vi vet att alla har löneökningar och sådant, så det är rimligt att man får två procent mer nästa år, anser kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

Läs också: Positiv prognos trots sex miljoner kronor underskott

Dessutom har man också redan nu lagt ut en ungefärlig plan för hur integrationspengarna som väntas komma från statskassan i november ska fördelas ut.

Läs också: Så ska kommunen spendera sina 27 miljoner 2016

Totalt rör det sig om 20 miljoner kronor i statsbidrag, där kommunstyrelsen vill sätta av halva beloppet i den egna kassan märkt för oförutsedda utgifter. Därefter föreslås socialnämnden få sju miljoner kronor för att bära åtföljande kostnader.

Läs också: Socialchefen: "Behovet får inte fortsätta öka som nu"

– Vi vet till exempel att man kommer behöva stärka upp bemanningen på ett par boenden, säger Sten-Ove Danielsson, som även där bedömer nivån på tillskottet som rimligt.

Resterande tre miljoner kronor vill kommunstyrelsen lägga undan för resultatförbättrande åtgärder.

– Alla i kommunstyrelsen var eniga i det här beslutet, säger Sten-Ove Danielsson.

Ett parti uttrycker dock att man inte vill samarbeta kring budgeten och väljer att gå sin egen väg. Sverigedemokraterna.

Precis som i fjol har man sammanställt en egen budget, och där man i år har lyft in och rödmarkerat en post benämnd "flyktingbidrag" i storleksordningen 77,1 miljoner kronor.

Läs också: Unik skuggbudget från Sverigedemokraterna i Ånge

"Vi ser det som en viktig markering att inte dölja siffror", står det i budgeten, som inte innehåller någon närmare förklaring än så vad som döljer sig bakom siffrorna.

– Den stora delen av summan utgörs av kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn, förklarar lokalvadelningens ekonomiskt ansvarige Stig Malmberg, och nämner ytterligare några utgiftsområden bakom de röda siffrorna.

– Vi tycker det här är en så stor post att den ska synliggöras. Man kan inte blunda och tro att den inte finns, slutar han.

Mer läsning

Annons