Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjens tuffa kamp för det Juva livet: "Ska hjälpa vår älskade krigarprinsessa att kämpa och vinna"

Hon har förlorat sin bror i en olycka och sin mamma i cancer. Nu kämpar hennes 5-åriga dotter Juva för att besegra sin leukemi. "Vi ska vinna det här. Vi ska hjälpa vår älskade lilla krigarprinsessa att kämpa och vinna", skriver Jannice Eklöf i dotterns snabbt växande stödgrupp på Facebook.

Annons

L-I-V.

Tre bokstäver. Ett ord. Men en högst mångfasetterad innebörd.

För en del är det i första hand associerat med dataspel, medan andra kanske tänker Ullman.

Sedan finns det också mer känsloladdade associationer. Som glädje, sorg... och kamp.

Det sistnämnda någonting som just nu är fallet för 5-åriga Juva och hennes familj.

Bara ett par veckor efter att vi träffade mamma Jannice utanför skolan i Alby utanför Ånge, lycklig över att precis ha fått sin första roman i sin hand, så kom beskedet. Juva har akut lymfatisk leukemi.

Juva har precis påbörjat den största utmaningen hittills i sitt femåriga liv, att besegra sin leukemi.

– Hon hade varit förkyld en längre tid och vi märkte att hon blev hängigare, så den 6 maj så åkte vi till vårdcentralen i Ånge för att se om vi kunde få hjälp, och det var då de såg att hennes blodvärde var långt under vad det skulle vara, berättar Jannice.

Det som följde kan beskrivas som en snabbt löpande händelsekedja med ambulanstransport och flera provtagningar som länkar, och som till slut nådde fram till sjukhuset i Umeå där familjen befinner sig än i dag.

Tisdag den 10 maj kom diagnosen. Juva har akut lymfatisk leukemi.

– Eftersom hon hade lågt blodvärde och även vätska i hjärtat när vi kom fram så fick hon en veckas uppbyggnad med mat och dropp, och det var tur för den första behandlingen blev fruktansvärd, säger Jannice.

Behandlingen var i det här fallet insättning av cellgift, Cytostatika, ett cellhämmande läkemedel som främst angriper celler som håller på att dela sig och stoppar celldelningen.

– Hon fick kramper, och då bröt jag ihop och kände att 'nu är det kört', säger Jannice, som redan har flera tunga händelser i livets ryggsäck.

Julen 2005 så förlorade hon sin storebror Jimmy i en brand, och hon har också tvingats följa sin mammas kamp mot cancer, för att till slut tvingas se sjukdomen gå segrande ur striden.

Och nu står hon där igen, vid sidan av ett liv som går en match mot cancer.

– Man har inte så mycket val, man kan bara försöka anpassa sig och tänka att det här kommer att gå bra, säger Jannice.

När vi pratas vid på fredagen så har Juva hunnit med ytterligare en behandling, och nu gick det också bättre. Krampanfallet var förhoppningsvis en engångsföreteelse.

– Vi vet ju att det kommer att bli mycket svängningar, men hon är otroligt stark och personalen fantastisk. I början var det jobbigare, men nu är hon med och hjälper till och håller slangen till sonden när sköterskorna tejpar fast den och sådant, säger Jannice med en ton i rösten som gör att man förnimmer ett leende i andra änden av luren.

En somrig Juva i solskenet utanför Universitetssjukhuset i Umeå.

– Vi har också börjat kunna vara ute nu då hon inte längre får dropp hela tiden, utan vi kan ta med oss sondmaten i en ryggsäck. Och hon behöver heller inte ha sondslang hela tiden nu, fortsätter hon.

Det är dock inte bara familjen som kämpar och håller alla tummar som går för att snart få se Juva frisk och hemma i Alby igen. Engagemanget på Facebook har varit lavinartat, och den stödgrupp som bildades när diagnosen blev känd fick snabbt tusentals följare som ville visa sitt stöd och hjälpa familjen.

– Det är helt ofattbart, vi sitter mest och gapar åt allt stöd vi får. Det hjälper otroligt mycket att känna att det finns, säger Jannice.

I gruppen berättar hon också väldigt öppet och naket om det liv som familjen just nu lever och tar sig fram igenom.

– För mig är det en terapi att skriva, det har det alltid varit, så det känns skönt att få skriva av sig och berätta om det här, säger Jannice, som har samma budskap till sjukdomen som Facebookgruppens namn.

– Juva är en krigare. Henne får du aldrig, säger hon.

I Facebookgruppen som bildats för att stötta Juva skriver Jannice själv öppenhjärtigt om sina tankar och känslor.

I skrivande stund så har det gått lite drygt en vecka sedan vi pratade med Jannice, och i nuläget finns det ingenting som tyder på annat än att familjen – och framför allt Juva – ska gå segrande ur striden.

"Från att när vi kom hit ha haft så gott som 100 procent cancerceller i benmärgen har hon nu under 0,1 procent", var det glädjande beskedet som förmedlades till gruppen av följare under torsdagskvällen.

Mer läsning

Annons