Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmpremiär: Från Haverö till Osaka - ”Det ska bli kul att möta publiken”

På söndag visas för första gången i Haverö dokumentärfilmen om hur spelmannen Göran Månsson, med rötter i Haverö, hamnade på ett midsommarfirande i Japan. Måns Berthas, en av de bakom filmen, kommer att vara där och svara på frågor.

Annons

– Det vore kul om någon reagerade på filmen, men den är ganska harmlös. Vi har inte så mycket att dölja, men jag slipper gärna frågor om hur mycket arbete jag lagt ner på den, för det har jag inte vågat räkna efter, säger Måns Berthas.

Torbjörn Bergkvist, tolken Lars Arvidsson, Måns Berthas, Kou Koiwa och Göran Månsson.

Han har tillsammans med Torbjörn Bergkvist filmat, regisserat och klippt hela projektet ”Från Haverö till Osaka”, som visas på Eldnäset på söndag, i samband med en spelning.

– Vi träffade Göran när vi gjorde ett projekt om Byabussen i Kölsillre. Sedan hörde han av sig när han skulle till Japan igen, och hade skramlat ihop till en biljett till mig, säger Måns Berthas.

Läs mer: Premiär för folkmusikdokumentär

Han och Torbjörn gick med på att följa med för att dokumentera resan, men hade egentligen inga tankar på att det skulle bli en film.

– Vi tänkte att grejen, japaner som firar midsommar och dansar till folkmusik, lät som ett kul tv-inslag. Men inte en hel dokumentärfilm, säger Måns Berthas.

Under inspelningen av ”Från Haverö till Osaka”.

Men under resans gång dök fler karaktärer och fler lager upp, och de båda filmarna kände att det fanns något mer.

– Vi klippte ihop en fem minuter lång trailer när vi kom hem och visade den för SVT. De gillade det, och Film Västernorrland gillade det, så vi åkte ner en gång till och gjorde dokumentären.

För Måns har filmen handlat om hur kultur kan vara en brygga för människor.

– För mig har det aldrig varit en film om folkmusik. Det har handlat om de extrema kontrasterna, mellan Haverö på vintern där Göran går i Helly Hansen och hugger ved, och den varma storstaden Osaka där Göran nästan är kändis, säger Måns Berthas.

I samband med filmen spelar Göran Månsson på Eldnäset i Haverö.

Läs mer: När Haverös musik ropade svarade Göran: "Jag trodde inte att det skulle bli så populärt "

Mer läsning

Annons