Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylsökande till Ånge när förläggningen i Bräcke läggs ner

Ett 80-tal flyktingar ska flyttas från Bräcke till Ånge. Orsaken är ett minskat antal asylsökande som leder till nedläggning av förläggningen i Jämtland.

Annons
Allt färre flyktingar söker asyl i Sverige. Det gör att Migrationsverket behöver avveckla 1 726 platser, i går informerades de fackliga organisationerna om förslaget. I vår region är det platserna i Bräcke som försvinner och de asylsökande som bor där ska successivt överföras till Ånge som tillhör samma enhet. Arbetet påbörjas redan om två veckor och enhetschefen i Ånge, Hans Sefbom, är mån om att alla ska ha fått flytta före julhelgen. Målet är att allt ska vara klart i månadsskiftet november, december.
Så snart vi har praktisk möjlighet ska vi informera de boende om varför och hur. Sen kommer inte alla att acceptera det här. Det är ett dilemma som vi måste vara medvetna om och gå fram med varsam hand, säger Hans Sefbom.
I dag finns omkring 130 personer på förläggningen i Bräcke, som har 194 platser. Ånge har för närvarande inte plats för alla 130, men omkring 80-85 asylsökande finns det bostad för.
Jag ska varsko skola, sjukvård och kommunledningen om att fler personer är på väg hit, säger Hans Sefbom.
Sammanlagt finns 420 platser och 12 anställda i Ånge.
I Bräcke finns fem anställda som berörs av avvecklingen. Hur de ska tas omhand är ännu inte klart, men centralt ska Migrationsverket se över möjligheterna för omplacering.
Jag ska se över om vi behöver öka bemanningen i Ånge, säger Hans Sefbom.
För även om Ånge och Bräcke tillhör samma enhet inom myndigheten räknas turordningskretsarna var kommun för sig.
Det är förstämt i Bräcke och kommunen där var angelägen om att få ha förläggningen kvar, säger Hans Sefbom.
Enheten i Jämtland öppnade sommaren 2002, när behovet av platser var stort och 33 000 personer sökte asyl i Sverige. I Migrationsverkets senaste prognos bedöms antalet asylsökande under 2005 bli 17 000.
Enligt förslaget ska avvecklingen vara genomförd den 31 december i år förutom i Fagersta där avvecklingen ska vara slutförd den 31 januari 2006.


Här berörs förläggningar av avvecklingen:
Fagerstasamtliga 384 platser
Ånge/Bräcke194 platser i Bräcke
Dalarna230 platser i Ludvika
Söderhamn124 platser
Boden50 platser
Karlskoga48 platser
Lindesberg100 platser
Filipstad246 platser
Karlstad130 platser
Skövde100 platser
Borås70 platser
Alvesta50 platser

Mer läsning

Annons