Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågor kring kommunens kost

/
  • Ånge kommuns nya kostorganisation har medfört ett antal frågeställningar.

Varslet till Arbetsförmedlingen återkallades, och vid senaste kommunstyrelsen meddelades att "kostnaderna för kostorganisationen kommer att bli högre än budgeterat".
– Jag är inte det minsta bekymrad, säger kommunens ekonomichef Catharina Norberg.

Annons

Förklaringen till den rapport hon gav vid kommunstyrelsens möte är nämligen att det rör sig om kostnader för själva omställningen. En kostnad som man inte hade med i beräkningarna när kostverksamhetens budget spikades 2013.

– Jag är inte det minsta bekymrad. På sikt så kommer vi att tjäna pengar på det här, och det redan nästa år. Dock kommer vi inte att hinna hämta igen allt redan i år, säger Catharina Norberg, ekonomichef på Ånge kommun.

Beträffande de återkallade varslen så är förklaringen att man efter pensionsavgångar och liknande inte kom över fem personer som är gräns för då Arbetsförmedlingen ska underrättas.

– Det blev ändå som vi hade tänkt oss, säger tekniska förvaltningens chef Ove Skägg, som ansvarar för kostverksamheten.

En annan fråga som blossat upp i omorganisationens kölvatten är dels om gröt kommer serveras vid förskolornas frukostar, men också beslutet om att från och med nu fullt ut följa Livsmedelsverkets föreskrifter om att bara ha lättmjölk och smörgåsfett med bra fettkvalitet.

Det sistnämnda en förändring som fått Erik Thunefors (C) att reagera och utlova en kamp för att det ska serveras smör och standardmjölk på förskolor, skolor och äldreboenden.

– Det har funnits så många bud genom åren, så vad är det som säger att det här är det bästa? Själv är jag skeptisk till att man bara ska servera lättmargarin, och då särskilt till barn, säger Centerpartisten.

Även den nya kostorganisationen ifrågasätts av Thunefors, trots att partikamrater varit med i beslutskedjan utan att dra i handbromsen.

– Men nu har vi pratat igenom det och är överens om att där det är möjligt ska maten tillagas ute på enheten. Det står också med i vårat valprogram, säger Erik Thunefors.

Slutligen finns också ytterligare en nyhet kopplad till kostorganisationen, och det är politiskt direktiv om att en kostpolicy bör tas fram.

– Det kom upp i samtalen kring den nya organisationen att vi även borde se till att fastställa vilken typ av mat vi vill ha, och där kommer bland annat det här med närodlat och ekologiskt in som Erik Thunefors motionerade om tidigare i år, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

Mer läsning

Annons