Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikvänner vallfärdar till Kölsillre: "Intresset har växt"

Den här veckan hörs åter folkliga flöjttoner från utkanterna av byn Kölsillre i Haverö. Något som har sin förklaring i folkmusikern Göran Månssons kärlek till hembygden, kombinerat med ett brett kontaktnät och utbrett intresse för att lära sig spela pipa.

Annons

"Far åt pipsvängen". Ja, det är svårt att inte få det uttrycket på läpparna när man svänger av väg 315 i Kölsillre och vidare ut mot Vassnäs.

För bakom en krök längs den småkrokiga grusvägen så ligger folkmusikern Göran Månssons gamla familjehem. Numera också känd som kursgården "Mon" där Folk Flute Academy härbärgerar sedan 2010.

Gunnar och Göran med de cirka hundra Härjedals- och Offerdalspipor som den förstnämnde tillverkat och tagit med sig till Kölsillre.

Läs också: Han vill blåsa liv i sin hembygd Haverö (2010)

Tillsammans med vännen och flöjttillverkaren Gunnar Stenmark har han varje år ordnat kurser för de som vill lära sig spela på Härjedals- och Offerdalspipor. En idé som på bara några år lyckats etablera sig och växa till någonting som lockar besökare från hela Sverige, och även utanför dess gränser.

– Första gången så hade vi en kurs med totalt femton deltagare. I år har vi tre spelkurser samt en fulltecknad byggarkurs med Gunnar som ledare, så intresset har växt, konstaterar Göran Månsson som i år har anmälda deltagare från ett par av de nordiska grannländerna.

– Men det har varit deltagare från bland annat Frankrike och Japan här också, inflikar Gunnar Stenmark.

Läs mer: Japanska flöjttoner vid Eldnäset

Förutom initiativtagarduon så har man också hjälp av fem andra ledare. Och i slutet av veckan så kommer även Kristiina Ilmonen från Sibeliusakademin i Helsingfors att ansluta, dels som gästlärare men också för en sommarkonsert på närliggande Eldnäset.

– Hela den här veckan har blivit som en liten flöjtfestival, konstaterar Göran Månsson.

Steinar Ofsdal är en av flera ledare under pipkurserna den här veckan.

Läs också: Svensk folkmusik i Japan blir film

Namnen på piporna kommer sig av platsen där de först hittades och skiljer sig enligt de båda G-männen på att den ena är stämd i dur och den andra har en annan skala.

– Vi har också en egen flöjt som heter Månmark. Folk tror att det namnet också kommer av orten där den upptäcktes, och det får de gärna fortsätta tro, säger Göran Månsson men förklarar att det är en kombination av hans och Gunnars efternamn.

Finns det någon Haveröpipa?

– Inte vad jag känner till. Men det vore så klart jättekul om någon kunde hitta en flöjt här i Haverö som kunde få det namnet, slutar Göran Månsson.