Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar JO-anmäler Ånge kommun: "Vår skrivelse nådde inte nämnden"

Ärendet om en allergianpassad förskola nådde visserligen nämnden, men synpunkterna från föräldrarna togs aldrig med som underlag. Därför anmäler de nu Ånge kommun till Justitieombudsmannen.

Annons

En familj har JO-anmält Ånge kommuns handläggning av deras önskemål om att tillhandahålla en allergifri förskola.

Bristfällig handläggning är ett uttryck som hörts flitigt i samband med Ånge kommun på sistone. I huvudsak gällande bygg- och miljönämndens arbete, men nu också i ett fall kopplat till humanistiska nämnden.

Läs också: Tog beslut huvudsakligen utifrån uppgift som inte finns dokumenterad

Det är ett ärende om allergifri förskola, som efterfrågats av några föräldrar, som har nått upp till nämnden men där inte åtföljts av det underlag som föräldrarna bistått med.

– Vår skrivelse med bilagor nådde inte nämndmedlemmarna utan stannade någonstans på vägen, skriver föräldrarna som tidigare vänt sig till Skolinspektionen i samma fråga, och som nu även gjort en JO-anmälan.

Läs också: Familj anmäler kommunen till Skolinspektionen

I den senare så berättar de att de skickat över sina åsikter och ett underlag till både nämndens ordförande och nämndens mejladress. Ändå verkar det enligt protokollet som att ingen av dessa handlingar följt med in i mötesrummet, då det enda underlag som finns upptaget där är en övergripande sammanfattning undertecknad av en tjänsteman på humanistiska kontoret.

– Vi har kollat med tre medlemmar i nämnden om de fått ta del av vår skrivelse. Två av dem är bombsäkra på att de inte sett dokumentet, en kom inte ihåg, skriver föräldrarna.

Läs också: Förskolechefen yttrar sig i allergiärende

Även nämndens ordförande Catharina Karlsson (S) har till en början svårt att minnas om det föräldrarna påstår stämmer eller inte. I en mejlkonversation med ST så blir svaret först att det inte skickades ut till ledamöterna inför mötet, men att det som skickats in redovisades muntligt av henne själv.

Dagen därpå kommer dock ett reviderat besked.

Catharina Karlsson (S), ordöfrande i humanistiska nämnden.

– Jag har kontaktat två ledamöter här på morgonen, och de hävdar bestämt att vi gick igenom den, skriver Catharina Karlsson, och berättar att den föredrogs via en projektor.

Stämmer båda parters uppgifter innebär det alltså två-två i upplevelsen om vad som skett, och en som inte minns.

Och något svar i protokollet, det går inte att få.

I alla fall inte till stöd för nämndordförandens version då inga beslutsunderlag utöver tjänsteskrivelsen omnämns där.

■ ■ För mer nyheter om Ånge, klicka här – och följ ST Ånge på Facebook.

Mer läsning

Annons