Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen som fixar allt fyller 20 år – firas med tårtkalas och bingo

I år har Bybergets intresseförening funnits i 20 år, och det firar de med tårtkalas, familjedagar, jubileumsbingo, jubileumsmiddag och tårtkalas under Haveröveckan.

Annons

På tårtkalaset fick alla barn gratis glass.

– Det var en massa föreningar på byn förr, säkert ett tiotal. Det fanns tvättförening, skytteförening, sportfiskeförening, säger Sture Henriksson, som tillsammans med bland annat Karin Mattsson var med när föreningen bildades.

Men under mitten av 90-talet var det tal om att föreningar kunde söka EU-medel för att utveckla sin bygd.

– Då behövdes en framtidsplan för byn visas upp för att få de pengarna, så då skapades intresseföreningen. Det var det bidraget som blev startbidraget för By-Boa, säger Karin Mattsson.

– Vi skulle öppna en liten sommarkiosk, men det utvecklades till en affär av bara farten, säger Sture Henriksson.

Läs mer: Countryfestival i Byberget

Sture Henriksson och Karin Matsson, som varit med sedan början.

Affären är, precis som allt annat arbete inom intresseföreningen, helt ideell. Alla som jobbar där gör det frivilligt, vilket lett till en del anpassning.

– Vi kan ju inte ha öppet om ingen vill komma och jobba. Så då får vi anpassa öppettiderna efter när folk kan. Det är det som är vår stora utmaning, säger Karin Mattsson.

Men även om föreningen alltid är beroende av människor som ställer upp, så är föreningen en produkt av de som är med i den, menar både Karin och Sture.

– Olika saker är av olika stort intresse. Föreningen kommer alltid behöva anpassa sig efter de som bor här, det är ju syftet med den, säger Karin Mattsson.

– Det går i vågor, med att få folk att ställa upp. Ibland är vi fler, ibland är vi färre, säger Sture Henriksson.

Läs mer: Fullt på julgransplundringen i Byberget

By-Boa hade födelsedagskalas med tårta och ballonger.

Och oroliga för framtiden är de inte, även om ingen av dem tror sig veta vad man gör om 20 år till.

– Då är i alla fall jag gammal, skrattar Sture.

– Föreningen som sådan har nog goda förutsättningar att finnas kvar. Men vilken inriktning man tar och vad man gör, det beror helt på vem som bor här, säger Karin Mattsson.

Förutom affären och campingen ansvarar man också för arrangemang i byn, bland annat har man tagit över pimpelfisket på sjön efter att Ånge Ishockeyklubb inte kunde göra det längre.

Läs mer: Räknar med byggstart för fibernät i Ljungandalen 2016

Även kommunalrådet Sten-OVe Danielsson (S) fick sig en bit tårta och ett par historier från förr.

Intresseföreningen har också ett samarbete med Räddningstjänsten, där bybor får gå en utbildning så att de kan hjälpa till vid olyckor fram tills räddningspersonalen hinner fram.

– Vi är väl cirka 15 stycken som utbildat oss. VI får sms när det är något vi kan hjälpa till med, hitills har det varit en trafikolycka och två bränder, säger Karin Mattsson.

En av kärnorna i allt som intresseföreningen gör, affären, räddningsutbildningen, campingen, är en stark vilja att kunna klara sig själv.

– I glesbygden är väl det så. Man får klara sig själv, för hjälpen är långt bort, säger Karin Mattsson.

Under fredagen firar föreningen stort med familjedag med cirkus, paintball och fyrkamp på dagen, och en stor jumileumsmiddag för alla föranmälda på kvällen.

Mer läsning

Annons