Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första larmet kom 2013 – nu har kraftverket sanerats på farliga ämnet: "Har kostat oss"

Det första larmet om asbest på Parteboda kraftverk kom redan 2013. Nu ser det äntligen ut att vara slut på problemen med det farliga ämnet, enligt Fortum som äger anläggningen.

Annons

Efter nästan tre år verkar nu arbetet kunna återgå till det normala på Parteboda kraftverk.

När en generatordel, en så kallad stator, skulle installeras i Parteboda kraftverk 2013 upptäcktes spår av asbest. Statorn hade då sanerats från just asbest i Ryssland. En undersökning av asbest i kraftverket gjordes.

–Det är en historia som rullat länge det här, säger Jens Bjöörn, pressansvarig på Fortum.

Nyligen var det äntligen dags att sätta in den nysanerade statorn, som sanerats efter den misslyckade saneringen i Ryssland. Men då var det problem igen.

– När den saneringen var klar hittade man damm och rester igen. Var det kommit ifrån vet vi inte, men det var asbestdamm, säger Jens Bjöörn.

Läs mer: Livsfarligt ämne hittat vid arbete på Parteboda kraftverk

Asbest innehåller fibrer som är omöjliga för kroppen att bryta ner och är också cancerframkallande. Ämnet har varit totalförbjudet i Sverige sedan 1982, men kan fortfarande förekomma i äldre byggnader.

När asbestdammet upptäcktes för andra gången krävde Arbetsmiljöverket en utredning av asbetshaltiga material innan arbetet kunde få fortsätta.

– Saneringen blev alldeles nyligen godkänd av Arbetsmiljöverket, säger Jens Bjöörn.

Enligt Jens Bjöörn, som också sökt de ansvariga på plats för mer information, verkar det nu äntligen vara över med problemen för Parteboda kraftverk.

– Förhoppningsvis är det här äntligen överstökat och klart nu, säger Jens Bjöörn.

Läs mer: Arbetsmiljöverket kräver utredning på Parteboda kraftverk

Problemen med Parteboda kraftverk och Gammelänge kraftverk har varit en kostsam historia för Fortum i strax över tre år nu.

– Det har kostat oss i många ändar, både med saneringar, undersökningar och att produktionen varit tvungen att stå still. Men så är det när saker måste göras om och göras rätt, säger Jens Bjöörn.

Sundsvalls Tidning har sökt Arbetsmiljöverket för att bekräfta att alla utredningar av Parteboda kraftverk är godkända, men ingen har varit tillgänglig för ett uttalande.

Mer läsning

Annons