Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tvist kring asylboende på Torpshammars herrgård

Länsstyrelsen i Västernorrland har valt att avvisa Torpshammar herrgårds ägares överklagan av kommunens beslut att man inte får driva asylboende där, eftersom länsstyrelsen menar att det inte finns något att överklaga.

Annons

– Länsstyrelsen har kommit fram till att Bygg- och miljönämndens beslut inte har någon rättsverkan. Vi tolkar det som att beslutet inte betyder något, vi behöver inte agera utefter det, säger Carl-Gustav Ringdahl, en av Torpshammar herrgårds ägare.

Även om länsstyrelsen valt att avvisa överklagandet så har man också kommenterat Bygg- och miljönämndens beslut, och bland annat sagt att ”enligt praxis från Mark- och miljööverdomstolen krävs det inte bygglov för ändring av verksamhet från hotell till asylboende”.

Läs mer: Överklagar kommunens beslut om olovligt asylboende: "Direkt rättsvidrigt"

– Vi får se om nämnden kommer fortsätta med det här, men vi är villiga att ta det till Mark- och miljööverdomstolen, ja så långt som det krävs, säger Carl-Gustav Ringdahl.

Bygg- och miljönämndens ordförande Erik Rapp (S) ställer sig frågande till länsstyrelsens hantering av ärendet.

– Det är först om vi säger att de ska upphöra med verksamheten som vi fattat ett beslut med rättsverkan, så är det ju. Vi får titta på det i nämnden, det beslutet ligger i alla fall som grund för nästa, säger Erik Rapp.

Läs mer: Frågan om ny detaljplan för Torpshammar har skjutits upp

Han menar också att Mark- och miljööverdomstolens praxis utgår från hotellverksamhet som följer detaljplanen, vilket de menar att Torpshammars Herrgård inte gör.

I Torpshammar finns det flera verksamheter som ligger på mark som inte är tillämplig med vad de gör, till exempel restaurangen Happy Days diner, som enligt detaljplanen från 70-talet ligger på bostadsmark.

– Saker ändras i och med att tiden går, det skulle väl behöva ses över. Men det är kommunstyrelsen som tittar på planer, och det kostar väl en hel del att göra nya planer, säger Erik Rapp.

Mer läsning

Annons