Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God man sålde dödsbo – redan innan huvudmannen dött

En äldre man från Ånge kommun som under längre tid varit sjuk dog under tiden han var inlagd på äldreboende. Men redan fem dagar tidigare hade hans gode man sålt delar ur dödsboet.

Annons

– Det handlade inte om pengarna för mina klienter. De kände bara att det inte gått rätt till, det fanns ingen anledning att sälja, säger Linda Arnqvist, advokat för de syskon som är den avlidne mannens arvtagare och nära väns barn.

Den äldre mannens gode man, som denne fick i Juni 2013, bara månader innan han avled, sålde traktorn med släp som mannen hade på sin gård i Ånge kommun.

– I testamentet står det att syskonen ska ärva allt. Det fanns inga anledningar att sälja något, säger Linda Arnqvist.

En god man kan ha rätt att sälja sin huvudmans egendomar, om det till exempel finns ett ekonomiskt skäl, som att lösa en skuld. Men den avlidne mannen i detta fallet hade tillgångar, bland annat kontanter, som hade kunnat lösa eventuella skulder.

Fallet togs nyligen upp som en stämningsansökan i Tingsrätten, men inget åtal väcktes, då syskonen och den gode mannen förlikades.

– Mina klienter tyckte att den gode mannen genom förlikningen indirekt erkände att han inte borde gjort det han gjorde, och det räckte för dem, säger Linda Arnqvist.

Hade ett åtal om vårdslös försäljning väckts mot den gode mannen kunde det blivit det första.

– Det kunde ha blivit ett intressant rättsfall, jag har inte hittat några andra liknande fall som inte slutat med förlikning. Oftast väcker man åtal mot överförmyndarmyndigheten, inte direkt mot den gode mannen, säger Linda Arnqvist.

Mer läsning

Annons