Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundsjövargen sköts i Naggen

Vargen som sköts i Naggen i höstas hade varit i samma område redan för flera år sedan. Den hade gått på samma stigar och markerat revir på samma platser. Säkerheten är fastställd till 95 procent genom nyligen analyserade spillningsprover.

Annons
Under vintern 2002 till 2003 konstaterades det att det fanns en varg i Grundsjön. Vintern därpå var den försvunnen. Straxt före älgjakten 2004 fanns det åter varg i området. Men nu var det två stycken, en hanne och en hona.
Enligt observationerna rörde sig hanvargen exakt på samma sätt som den tidigare Grundsjö-vargen, säger Gunnar Ledström på Länsstyrelsen.
Därmed antogs det att det var samma varghanne som nu återkommit. Men de första analyserna tydde på att det var en annan varg. Nu har nya prover tagits som visar på att det var den så kallade Grundsjövargen.
Han var borta en säsong och hämtade en fjälla. Eller kanske var det hon som hämtade honom, säger Gunnar Ledström.
Hanvargen hade varit en sväng i värmländska Årgäng. Tiken kommer förmodligen från Furudals-reviret i Dalarna. Nu hoppas forskarna att med hjälp av spillningsprover även kunna fastställa tikens identitet.

Mer läsning

Annons