Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guidad tur till forna dagars sommarställe: "Det är en pärla att visa"

Mycket kan man göra på semestern. Från Naturum utgår på torsdagen en av sommarens lite annorlundare aktiviteter. En guidad tur till fäbodarna på Granbodåsen, där kor spenderade sommarna förr.

Annons

Fäbodarna i Granbodåsen är bland länets bäst bevarade.

– Förr fanns det många fäbodar, men de är borta nu. En del byggdes om till jaktstugor, en del har förfallit och marken tagits tillbaka av skogen, säger Bengt Larsson, som Naturum lejt som guide för turen.

De deltagande uppmanas att ta med matsäck och oömma kläder, innan de ger sig av. Dagen innan var bara två anmälda, men det gör inte Bengt Larsson något.

– Jag gör det här som privatperson, och tycker själv att det är väldigt intressant att visa upp floran vi har här. Så länge som någon vill åka dit så ställer jag upp, säger han.

Läs mer: Liemannen i Ånge

– Det kommer alltid en grupp när man ska ut. Sen är det klart lättare på kvällar, det är ju en del som inte har semester än, säger Bengt Larsson.

Fäbodarna på Granbodåsen är bland länets bäst bevarade fäbodar, och området de ligger i är sedan 1993 naturreservatsförklarad fäbodsmiljö.

– Det är en pärla att visa, det är väldigt unik flora. Dels så är den kalkpåverkad, av kalk som kom in från Jämtland under istiden, och dels så gick djuren väldigt hårt åt och betad, men det gödslades inte, säger Bengt Larsson som också är hängiven botanist.

Läs mer: Blomstervandringar i solens frånvaro

Förutom den historiska miljön och de välbevarade fäbodarna är också Granbodåsen intressant att besöka ut ett botanistiskt perspektiv.

– Har man ett naturintresse så finns det väldigt mycket att titta på. Det finns både fridlysta växter och svampar där, säger Bengt Larsson.

Bengt Larsson, intresserad expert av floran vid Granbodåsen.

Fäbodar fungerade länge som ett sommarställe för böndernas kor, när de inte ville ha de på sina åkrar. Då fick de gå och beta i skogen i stället, och hölls vid fäbodarna under nätterna.

– Det var ofta unga kvinnor som bodde i fäbodarna under somrarna och vaktade korna och mjölkade dem. Sedan kom bönderna upp från gårdarna och hämtade osten och mesen och allt som de producerade där, säger Bengt Larsson.

Fäbodarna var inga egna gårdar, utan brukades främst på sommaren.

– Granbodåsen hörde till gården i Granboda, och Boltjärn hade också en fäbod, på Boltjärns kulle, säger Bengt Larsson.

Mer läsning

Annons