Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändande spelmän intar Eldnäset

Under Haveröveckan hålls flera konserter, och på söndagen intar Mittfolk Eldnäset tillsammans med två hemvändande spelmän. "Det ska bli jättespännande", säger Göran Månsson, som leder Mittfolk.

Annons

Den tredje generationen av Mittfolk.

På söndagskvällen bjuds på folkmusik, fika och getostsförsäljning på Eldnäset flottningsmuseum i Haverö. Och premiär på platsen för Mittfolk 3.0.

– Det är första gången som den här generationen av Mittfolk spelar på Eldnäset. Det är faktiskt första sommaren som de spelar tillsammans, de satte igång i höstas, säger Göran Månsson, som leder ungdomsfolkmusikbandet.

Mittfolk, som är ett länsungdomsband som spelar folkmusik, byter medlemmar var tredje år, och i år är det den tredje generationen av bandet som turnerar Sverige, och bland annat spelar på festivalen Urkult i Näsåker.

Läs mer: Mittfolk uppträder på Eldnäset

Utöver Mittfolk kommer två "hemvändare" att mötas och ge konsert.

– Det är två killar med rötter i Haverö, de är båda från två olika spelmanssläkter härifrån. Men ingen av dem bor i området i dag, så de är lite som hemvändare, säger Göran Månsson.

Det är Andreas Lång, sång och gitarr, och Anders Olsson, bas, som också kommer att framträda på Eldnäset, möjligen tillsammans med Göran Månsson på någon låt.

– Jag kom i kontakt med Andreas för bara något år sedan, efter att dokumentären "Från Haverö till Osaka" visats. Han kände igen musiken från Haverö, och ville prata med mig om den, eftersom jag var med i filmen, säger Göran Månsson.

Andreas Lång bor i Falkenberg sedan många år, men kommer som sagt från en gammal spelmanssläkt i Haverö.

– Jag tyckte att det vore kul om han kunde komma och spela här, där han har sina rötter. Sen tänkte jag att han ska få möta en annan spelman som har rötter här, Anders .

Läs mer: "Det blir större och större för varje år"

Anders Olsson är basist och har spelat mycket runt om i Sverige, bland annat med Hasse "Kvinnaböske" Andersson. Men han har inte spelat med Andreas Lång innan.

– Det är lite det som är tanken med det vi gör på Eldnäset. Nya spännande musikaliska möten, säger Göran Månsson.

Och på Eldnäset kan inte ens vädret stoppa musiken.

– Regnar det så får vi spela inne, men det är ju otroligt fint där när man kan spela ute, säger Göran Månsson.

Mer läsning

Annons