Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga lockbeten tillåtna när sommarjakten börjar på Björnberget i Ånge

Jakt med lockmat, åteljakt, är återigen tillåtet i Sverige sedan något år tillbaka. Men någon sådan jakt på björn blir det inte runt Björnberget i år.

Annons

Arkivbild från björnjakten i Ånge 2010, innan åtling blev tillåtet.

– Jag fick ett telefonsamtal från Länsstyrelsen att det var för sent för att ansöka om åteljakt. Men jag har inte kunnat hitta något annat datum någonstans i instruktionerna än att jakten får börja tidigast den 15 juli, säger Sven Olof Eriksson som ansökt om åteljakt, jakt med lockmat, runt Björnberget.

Men han är inte fruktansvärt upprörd över missen.

– Vi har jagat där utan åtel i tre år redan, och det har gått bra. Så mig spelar det väl inte så stor roll egentligen, säger Sven Olof Eriksson.

Läs också: Fortsatt hög närvaro av björnar i befolkade områden väster om Ånge

Anledningen till att man nu sökte för åtling på tre platser i jaktområdet var enligt Sven Olof att man ville få mer information om hur mycket björn som finns i det drygt 4 000 kvadratmeter stora området.

– Det är en jävla massa bestämmelser kring åtling. Men jag tycker att det är ganska bra att det är stränga regler, det har ju missbrukats rätt kraftigt förr, säger Sven Olof Eriksson och fortsätter:

– Jag tror inte sista ordet är sagt i det här än, säger Sven Olof Eriksson.

Men med största sannolikhet är det det. Länsstyrelsen har nämligen ingen som kan hantera ärendet innan den 15 juli.

– Nu har vi inga handläggare på plats som kan ordna det. Vi är inte så många som jobbar med de här frågorna, och i år blir det svårt om anmälan inte kommit in i tid, säger Irene Hedlund.

Läs också: Plötsligt stod björnen bara några meter från Åke

Sista datumet för när anmälan om åteljakt var den 15 juni, information som går att hitta på länstyrelsens sida om man söker upp inlägget "Björnjakten 2016".

– Man kunde säkert haft det på anmälan också. Det hade kanske varit det bästa, säger Irene Hedlund.

Att informationen om hur man gör anmälan är komplicerad är något som Länsstyrelsen ska ta med sig.

– Vi får ta med det som en utvecklingsfråga till nästa år. Vi trodde egentligen inte att någon skulle ansöka om åteljakt i år, säger Irene Hedlund.

Mer läsning

Annons