Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga större risker för livsfara vid översvämning i Ånge: "Jag tror vi ligger där vi ska ligga"

Om en damm skulle brista kan en flodvåg svepa med sig hus och broar, beroende på hur dammen ser ut. Just nu håller riskerna vid dammbrott på samtliga dammar i Sverige på att utredas på nytt. ”Ju större risker en damm har, desto större krav måste det ställas på mätningar och larmutrustning”, säger Svante Brandström från Härjeåns kraft.

Annons

– Det är vi som ägare som har ansvaret för dammsäkerheten, och det är därför vår skyldighet att göra sådana här utredningar. Och nu ska de här ligga som förslag till myndigheternas nya klassificeringar, säger Svante Brandström, produktionschef på Härjeåns kraft.

Svante Brandström på Gåsbacksdammen.

Tidigare har säkerhetsklassificering av dammar legat under ägarnas självkontroller, men nu kommer alltså Länsstyrelsen att sätta klassificeringarna.

– Det ska bli spännande att se vilken bedömning de gör. Men jag tror vi ligger där vi ska ligga, det finns inget som tyder på något annat, säger Svante Brandström.

Läs mer: Lars vill återställa bortglömd sevärdhet – en historisk stenvalvsbro

De olika säkerhetsklasserna och kriterierna har branschen själva utvecklat. När myndiheterna nu går in i det kommer klasserna döpas om, och de tretton förslag som Härjeån lämnat in för sina dammar behöver inte antas som de är.

– Det är klart att det är ett stort jobb, och vissa dammar är säkert svårare att avgöra än andra. Men vi tycker att de ska bli spännande att se vad de kommer fram till, säger Svante Brandström.

Klass 2 innebär skador på broas och infrastruktur.

Härjeåns kraft har totalt tretton dammar som ska klassas om. Endast två föreslås klassas som något annat än den lägsta klassificeringen.

– Roggeforsdammen är en trea, den högsta klassen. Gåsbacksdammen var en trea innan, men den nya datan placerar den som en tvåa, säger Svante Brandström.

Läs mer: Första larmet kom 2013 – nu har kraftverket sanerats på farliga ämnet: "Har kostat oss"

En av anledningarna till att det blir en annorlunda bedömning än tidigare är att teknologi utvecklats med tiden.

– Mätningarna i dag är mycker mer exakta, vi har helt andra möjligheter att se hur en flodvåg vid ett dammbrott faktiskt skulle påverka kringområdet. Det var ett par år sedan vi gjorde utrednignar på våra dammar sist så det är klart det blir lite andra resultat nu, men vi tror de stämmer mer med verkligheten, säger Svante Brandström.

Gåsbacksdammen har bytt klass, från högrisk till mer mellanrisk.

Om en damm som klassas som trea skulle haverera kan det finnas en risk för flera människoliv. Om en damm som Gåsbacksdammen skulle haverera handlar det snarare om ekonomiska skador – broar och vägar som skulle förstöras.

– I de här bedömningar räknas inte risken för att dammarna faktiskt ska brista in. Att en högriskdamm brister är otroligt osannolikt, det är mer troligt att lågriskdammarna brister, säger Svante Brandström.

Mer läsning

Annons