Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kick off för fritidsgårdarna: ”Alldeles för få intresserade”

Kommunens fritidsgårdar hade tänkt sparka igång läsåret med en två dagar lång vistelse ute i naturen. Men det blir inget med det, eftersom för få ungdomar anmält sig.

Annons

– Det är alldeles för få intresserade som anmält sig. Vi hade räknat med kanske 20 personer, men vi fick bara åtta anmälningar, säger Lotta Backlund från Ånge och Fränstas ungdomsgårdar.

Lotta Backlund från Ånge och Fränsta ungdomsgård.

Tanken med tvådagarsaktiviteten var att skapa en form av kick off för de som börjar på högstadiet i Ånge kommun, och ge dem ett snabbt sätt att hitta vänner, redan innan skolan börjat.

– Vi tänkte att man skulle göra något roligt tillsammans, innan skolan började. Men nu har vi lagt det på is, vi får se om vi gör något senare istället, säger Lotta Backlund.

Den två dagar långa naturutflykten riktade sig till de i sjunde och åttonde klass.

– Vi skulle dra till en tjärn, fiska och göra roliga saker tillsammans. Vi ville ha med de som får i sjuan och åttan, mest för att få med sjuorna med en gång, säger Lotta Backlund.

Syftet med att fokusera på de nyaste eleverna i högstadiet är för att det ska bli enklare för dem att komma in i gemenskapen.

– Får de göra sådana saker kanske de vågar vara med på gården lite tidigare. Det är också därför som vi låter dem komma till gårdarna på skoltid, säger Lotta Backlund.

Tidigare har ungdomar i sjuan fått komma till ungdomgårdarna på skoltid för att få veta hur det funkar. Ett vinnande koncept, enligt Lotta, som gjort att besökarna på ungdomsgårdarna inte längre bara är åttonde- och niondeklassare, utan även yngre.

– I år gör vi det nu på hösten direkt när de börjar istället, så det blir ännu färskare, säger Lotta Backlund.

Hon tror inte att det är något fel på arrangemanget med utflykten, utan att man på sommaren helt enkelt har för mycket annat man vill göra.

– Vi märker direkt efter skolavslutningen att antalet ungdomar som besöker gårdarna minskar drastiskt. De har så mycket annat för sig helt enkelt, säger Lotta Backlund.

Mer läsning

Annons