Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen verksamhet före sommaren i Fränstas nya boende för ensamkommande flyktingbarn

Kommunens boenden för ensamkommande flyktingbarn är överbelagda i både Ånge och Fränsta. Ändå kommer ingen att flytta in när nya HVB-hemmet "Beata" står klart om ett par veckor.

Annons

Det gamla polishuset är i stort sett klart för att börja ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ett bygge som för bara sex månader sedan ansågs som akut att få till stånd för att kunna hantera den då förväntade flyktingströmmen.

Läs mer: Gamla polishuset i Fränsta blir flyktingboende

Den förväntade tillströmningen uteblev dock, men byggplanerna gick ändå vidare. Nu med motiveringen att man behövde platserna för att komma till rätta med överbeläggningarna vid kommunens HVB-hem i Ånge och Fränsta, där antalet barn och ungdomar fortfarande är betydligt högre än vad verksamheten varit avsedd för.

Läs också: Strömmen av ensamkommande flyktingbarn har avstannat - nytt boende byggs ändå

Men trots det så ser det inte ut som att det nya HVB-hemmet i Fränsta, som fått namnet "Beata", kommer att öppnas förrän efter sommaren. Något som förklaras med personalbrist.

Ånge kommuns IFO-chef Rebecca Lindberg på besök inne i nya HVB-hemmet Beata i Fränsta, som om en vecka ska vara färdigt att tas i bruk.

– Vi har rekryterat sex av åtta nu, och vi har även annons ute på de tjänster som återstår, men sedan behöver vi personal som täcker upp över semestrarna också. Därför har vi sagt att vi öppnar Beata i augusti, säger Rebecca Lindberg, chef för kommunens Individ- och familjeomsorg.

Boendet kommer dock att ställas i ordning så att det går att ta i bruk med kort varsel utifrån att inströmningen plötsligt skulle ta fart i sommar.

Hur löser man personalfrågan om det blir så?

– Jag vet inte, kanske måste vi beordra in personal på övertid. Men just nu finns det inget som säger att det ska komma fler.

Varför löser ni inte överbeläggningen genom att anlita en privat aktör, som till exempel i Naggen där det finns lediga platser?

– Jag får flera förfrågningar från privata hem just nu, men jag ser inget behov av det. Visserligen har vi för många boende i varje rum, men det är ingen krissituation plus att det finns en politisk vilja av att vi ska klara av det här i egen regi.

Läs också: Småföretagare känner sig åsidosatta av Ånge kommun

Mer läsning

Annons